Stire

Săptăm?na Patimilor la Romano-Catolici

17.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Credincioşii catolici din Arad au sărbătorit ieri, prin tradiţionala slujbă de Florii, intrarea Domnului Isus Hristos în Ierusalim şi începutul Săptămânii Patimilor. Ei au venit, în număr mare la Catedrala Romano-Catolică purtând hramul Sfântului Anton de la Padova, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pe durata procesiunii religioase în limba maghiară şi a celei în limba română care a urmat. Ramurile de măslin cu care evreii l-au întâmpinat pe Isus la intrarea lui , acum două mii de ani, în Ierusalim, sunt înlocuite de ani de zile cu mâţişori.

Ramurile de măslin înlocuite de salcie

Mirosul de tămâie, acordurile de orgă şi cântecul corului sunt sufletul momentului. Povestea suferinţei şi judecăţii lui Isus este redată în cântecul cantorului dublat de corul bisericii. Credincioşii spun că, în vechime, întrebuinţările ramurilor de salcie sfinţite de Florii erau multiple. Ele puteau fi aşezate lângă icoanele din casă, puse pe straturile proaspăt semănate, să fie recolta bună, sau folosite ca leac împotriva durerilor de spate. „Multe s-au schimbat de-a lungul anilor. Se păstrează de multă vreme tradiţia cu mâţişorii, dar acum cam toată lumea îi cumpără din piaţă sau din faţa bisericii, înainte să intre la slujbă. Mai demult, când oraşul nu era aşa dezvoltat, nu prea era grădină în care să nu găseşti mâţişori.”, spune Francisc Roncov.

Semnificaţii pentru mâţişori

O legendă datând din secolul al XIX-lea, spune că, în drumul ei spre locul unde fiul  îi fusese răstignit, Maica Domnului roagă buruienile de pe malurile unei ape pe care trebuia să o treacă, să o ajute. Singura care ajută este salcia, iar Maica Domnului o binecuvântează să fie dusă în biserică şi sfinţită de preoţi, iar oamenii s-o folosească pe post de leac contra durerilor de spate. O altă semnificaţie pe care ramurile de salcie o poartă este aceea de simbol al vieţii şi al morţii, însă motivul pentru care credincioşii duc mâţişori la slujba de Florii este acela al renaşterii naturii primăvara.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro