Stire

DGA- un nou drept la replică

18.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Materialele apărute în ziarul nostru cu privire la conflictul creat între D.G.A. şi Poliţia Rutieră Arad, conflict soldat cu flagrantul realizat asupra a doi agenţi ai celei din urmă a condus la publicarea în cursul săptămânii trecute a unui drept la replică venit din partea Biroului Judeţean Anticorupţie Arad. El a fost urmat de un al doilea şi are ca expeditor Direcţia Generală Anticorupţie fiind semnat de către şeful acestei instituţii, Director General, magistrat Irinel Păun.

Drept la replică

Ca urmare a materialului apărut în publicaţia dvs. în data de 13.03.2008, intitulat „Setea de răzbunare a D.G.A. – Naşte anticorupţie. Agenţii şi-au recunoscut fapta”, se impun următoarele precizări:

La nivelul Biroului Anticorupţie pentru Judeţul Arad, existau date şi informaţii cu privire la faptul că, pe Valea Mureşului, agenţi din cadrul Poliţiei Rutiere solicită diverse sume de bani de la conducătorii auto opriţi în trafic, pentru a nu aplica împotriva lor măsurile legale care se impun ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere.

Pentru a respecta întrutotul rigorile realităţii, menţionăm că o astfel de sesizare a fost înregistrată şi în urma unui apel la linia telefonică Tel – Verde, pusă la dispoziţia cetăţenilor pentru semnalarea cazurilor de corupţie.                                    

Ulterior, ca urmare a activităţilor întreprinse, au fost întrunite elementele şi cerinţele de formă şi de fond pentru a organiza, în baza prevederilor legale, un test de integritate.                                                           

Astfel, în data de 28.02.2008, pe Valea Mureşului s-a procedat la desfăşurarea propriu-zisă a acestei activităţi, ocazie cu care au fost testaţi mai mulţi poliţişti.                                              

Dintre aceştia, ag. şef adj. P. Ioan şi ag. şef pr. P. Petru au primit 500 Ron de la un ofiţer testator, care a efectuat o manevră în trafic interzisă de legislaţia rutieră, pentru a nu-l sancţiona. Ulterior, fiind sesizat parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, procurorul competent a dispus organizarea flagrantului. Ca urmare, în baza ordonanţei, s-a procedat la executarea unui flagrant în data de 11.03.2008, ocazie cu care cei doi poliţişti au primit suma de 400 Ron pentru a nu aplica legea şi la care materialul dumneavoastră face referire.

În spiritul dorinţei de corectă informare a opiniei publice care animă atât personalul D.G.A., cât şi pe dumneavoastră ca ziarist – formator de opinie, facem următoarele precizări:                                                            

Sub nici o formă nu există o legătură de cauzalitate sau asociere între evenimentul consemnat în luna februarie a.c., în care a fost imlicat un ofiţer de la Biroul Anticorupţie Judeţean Arad şi acţiunea din data de 11.03.2008, aşa cum, în mod eronat, se învederează în materialul apărut în publicaţia dumneavoastră.                                  

De asemenea, este total lipsită de suport real afirmaţia potrivit căreia, cu ocazia incidentului al cărui protagonist a fost ofiţerul anticorupţie, la faţa locului s-au deplasat superiorii acestuia care ar fi preluat procesele-verbale întocmite. În realitate, nici un superior al lucrătorului D.G.A. nu s-a prezentat la locul menţionat, neavând competenţă în acest caz.    

De altfel, vă informez pe această cale că faţă de ofiţerul D.G.A. în cauză a fost declanşată procedura cercetării prealabile, iar acesta  a solicitat, prin raport personal, mutarea la o altă structură.                          

Reiterăm faptul că Direcţia Generală Anticorupţie nu a încercat să muşamalizeze acest incident şi nici nu a încercat să împiedice desfăşurarea anchetei sau să schimbe finalitatea acesteia.                     

Pe acest fond, ne-am angajat necondiţionat ca, în cazul în care, în rândurile noastre sunt lucrători care întreprind activităţi ce exced mandatului profesional cu care au fost investiţi ori care săvârşesc abateri de la normele deontologice şi etice, să luăm de îndată măsuri de cercetare şi de tragere la răspundere a acestora, iar în spiritul unei depline transparenţe, să aducem la cunoştinţa opiniei publice rezultatul cercetărilor, deoarece nu putem cere exemplaritate fără ca noi înşine să fim astfel.

În acelaşi timp, vom respecta în mod echitabil personalitatea, distincţia şi intimitatea fiecărei structure din minister, deoarece activitatea noastră nu vizează culpabilizarea unor persoane sau categorii profesionale, ci, dimpotrivă, dorim să evidenţiăm faptul că majoritatea covârşitoare a lucrătorilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative îşi onorează în mod onest îndatoririle profesionale.

Având convingerea că aderaţi întrutotul la realitatea potrivit căreia lupta împotriva corupţiei necesită instituţii responsabile, dar în această activitate, vă adresăm rugămintea de a publica punctul nostru de vedere, în baza dreptului la replică.

Cu stimă, Director General ,

Magistrat Irinel Păun

Poziţia noastră

Comunicatul precizează că „sub nici o formă nu exista nici o legătură de cauzalitate”  între oprirea de către agenţi ai Poliţiei Rutiere  a unui subinspector D.G.A. aflat în stare avansată de ebrietate în dimineaţa zilei de 10 februarie. Cu totul întâmplător acţiunile D.G.A. pe Valea Mureşului s-au declanşat după doar 18 zile şi înclinăm să credem că în municipiu au avut loc chiar mai devreme, la doar câteva zile după incidentul amintit. Atragem atenţia de asemenea că a fost vizată tocmai Poliţia Rutieră în contextul în care nu ne amintim în ultima perioadă bună de timp, de vreo altă acţiune „tematică”  a direcţiei conduse de magistratul Irinel Păun, având ca subiect vreo instituţie a statului, la nivelul judeţului Arad. Ni se spune că, operaţiunea a fost demarată şi ca urmare a unui apel!!! la linia telefonică a Tel-Verde dar pentru a păstra tonul serios al materialului nu vom comenta. De asemenea, D.G.A. nu ne-a precizat dacă acţiunea a vizat în această perioadă şi alte judeţe sau, vom fi nevoiţi să credem că Aradul are singurii (doi) poliţişti de pe şosele care primesc mită, fapt care ne-ar crea un sentiment de mândrie excesivă nu pentru că suntem arădeni ci pentru faptul că suntem români. Deoarece ne spuneţi că „veţi lua de îndată măsuri de cercetare şi de tragere la răspundere a celor care săvârşesc abateri”  vom reveni cu un asemenea caz având convingerea luării măsurilor necesare deşi aceste măsuri ar trebui luate şi împotriva celor care ţin asemenea fapte departe de opinia publică. În final, vrem să precizăm că salutăm efectele muncii dumneavoastră atâta timp cât ele sunt rezultat al muncii şi profesionalismului şi nu a unor răzbunări personale, pentru a putea semna, la rândul nostru, cu stimă.

Glasul Aradului

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul_Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro