Stire

Ştrandul Neptun - Problemă studiată, fără finalitate

20.03.2008 ⋅ 0 comentarii

O mare dorinţă a arădenilor este aceea de a fi introdusă apa geotermală la bazinele din incinta Ştrandului Neptun.

Dar acest pas rămâne încă la stadiul de dorinţă deoarece un  asemenea proiect costă foarte mult şi nu există garanţia că, în urma forajului, se va găsi apă geotermală. Când a făcut prezentarea modernizării ştrandului, Răzvan Popa, director executiv al Primăriei Arad, a precizat că, „PUZ-ul pentru introducerea apei termale este făcut, dar un astfel de foraj făcut undeva la o adâncime de 1.500 de metri costă foarte mult. Asta înseamnă ca aproape jumătate din bugetul aprobat proiectului de modernizare a ştrandului (n.r. 2,4 milioane euro) să meargă doar pentru forare fără a avea siguranţa că vom da de apa geotermală.”

Există un studiu...

Ceea ce puţină lume ştie e faptul că o firmă din Timişoara a făcut un studiu privind introducerea apei geotermale şi a dat ca rezultat că în zona ştrandului există o ridicare a colectorului pavilian, iar faţă de rezultatele date firma propune executarea unui nou foraj. Pentru aceasta, firma propune administraţiei locale două variante: forarea la o adâncime de 550 de metri care va produce o erupţie de apă termală cu temperatură de 30 de grade şi la o adâncime de 750 de metri care va produce o erupţie de apă termală la circa 37 de grade. „Un foraj costă 2.400.000 lei noi iar acesta nu prezintă siguranţă dat fiind faptul că apa geotermală este benefică doar dacă are cel puţin 67 de  grade”, a menţionat Ioan Ignat. Singurul inconvenient îl prezintă faptul că arădenii sunt nemulţumiţi că nu pot beneficia de apă geotermală din moment ce alte comune şi oraşe din judeţ au parte de aceasta. Petru Nădăban precizează într-o scrisoare că, „cu posibilităţile tehnice de forare ale anilor 1960, la o înălţime de un metru de la suprafaţă, curgea apă termală permanent la o temperatură de aproximativ 35 de grade la ştrandul din Arad. Neexploatată şi neglijată ani de zile, izvorul s-a înfundat. (...) În secolul XXI acest lucru este imposibil de realizat, motivându-se imposibilitatea forării la o adâncime de 1.500 de metri. Alte comune au găsit metode tehnice şi financiare de forare pentru ca locuitorii să beneficieze de apă geotermală, doar administraţia de la noi nu e în stare.”

...Dar nu şi fondurile

Realizarea acestui proiect a fost studiată de municipalitate încă de anul trecut doar că există un risc foarte mare: acela de a investi banii şi de a nu da rezultate. Introducerea acesteia prezintă beneficii chiar dacă nu are proprietăţi balneare deoarece poate fi folosită ca agent primar la încălzirea apei din bazine, iar din punct de vedere economic se va economisi consumul de agent termic. Dar nu e exclusă posibilitatea ca pe viitor, în funcţie de fondurile disponibile, să se încerce şi această variantă şi să se finalizeze proiectul.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Timpa ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro