Stire

Fluctuaţiile bursiere nu sunt motiv de panică

21.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Brokerii arădeni sunt de acord, în mare măsură, cu părerea omului de afaceri Dinu Patriciu care a declarat, în cursul recentei vizite la Arad, că se aşteaptă la o scădere dramatică a Bursei de Valori în perioada imediat următoare. „ Se aşteaptă, pentru următoarele trei, patru luni, ca Bursa să înregistreze o scădere. Motivul principal este contextul nefavorabil de pe bursele internaţionale care ţine piaţa de capital românească în scădere ”, spune Sorin Cârstea, director operaţiuni al unei companii de brokeraj din Arad.

Urmează scăderi

Totuşi, scăderile care se vor înregistra nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru societăţile arădene listate la Bursa de Valori. Aceste fluctuaţii constituie o componentă importantă pe piaţa de lichidităţi, la fel de importantă ca şi latura emoţională pe care apartenenţa la bursă o implică. Starea de incertitudine cu care se confruntă bursa de la începutul lui 2008 este, în mod cert, influenţată de contextul internaţional nefavorabil. Cu toate acestea, componenta economică internă nu are un rol determinant în influenţarea pieţei sau a investitorilor, spre deosebire de criza internaţională care a debutat în Statele Unite.

Cum se participă la bursă?

Orice societate care doreşte să fie cotată la Bursa de Valori trebuie, ca prim pas de urmat, să încheie un contract cu o companie de brokeraj. „Brokerul este liantul dintre client şi bursă. Aşadar, orice societate care doreşte să fie listată trebuie, în primul rând, să încheie un contract cu o firmă de brokeraj. Suma-limită impusă la început este de 50 de milioane de lei vechi. Desigur, există societăţi de brokeraj care practică plafoane mai ridicate sau mai scăzute. Clientul nu deţine calitatea necesară pentru a intra în legătură directă cu Bursa de Valori. Doar brokerul este entitatea eligibilă, dacă vreţi, liantul dintre client şi bursă. Pe lângă contractul pe care trebuie să îl încheie, clientul trebuie să prezinte şi un extras de cont. În general, companiile cu care lucrăm au şi nevoie de finanţare dar şi capacitate. Beneficiul major pe care piaţa de lichidităţi îl conferă societăţilor participante este o mult mai mare vizibilitate. Practic, participanţii la bursă încearcă, în acest mod, să îşi atragă investitori şi să obţină rezultate mai bune. În mod cert, aceste rezultate se vor reflecta, mai apoi, în preţul acţiunilor societăţii”, explică Sorin Cârstea. Ca domenii profitabile pe piaţa românească de lichidităţi, sunt amintite cele din sferele financiar-bancară, farmaceutică, energetică şi cea a produselor petroliere.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro