Stire

Autorităţile ridică din umeri - Copilărie printre gunoaie

21.03.2008 ⋅ 0 comentarii

Situaţia micuţilor cu vârste cuprinse între trei luni şi şase ani care locuiesc, alături de şapte adulţi, în ruina de pe strada Petru Rareş nu s-a schimbat până în prezent. Ei se află, în continuare, în clădirea degradată aparţinând Direcţiei Agricole, un loc devenit, în timp, groapă de gunoi şi loc de întâlnire pentru oamenii străzii.

Singura vină a copiilor  este, pesemne, aceea că s-au născut pe stradă.  Indiferenţa cu care autorităţile locale, singurele abilitate să rezolve această problemă, tratează drama acestor copii este de-a dreptul şocantă. S-au deplasat la faţa locului pentru a încerca rezolvarea situaţiei doar reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară din Primărie. În rest, autorităţile pasează responsabilitatea de la o instituţie la alta şi nimeni nu manifestă interes faţă de soarta acestor copii.

Meci de ping-pong între instituţii

Sesizată de ziarul nostru despre drama copiilor din Grădişte, deşi ar fi trebuit să se fi autosesizat în acest sens, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a adoptat o poziţie cel puţin dezolantă.  Cu toate că anumiţi angajaţi ai menţionatei instituţii cunosc problema, Angelica Stana, purtătoarea de cuvânt a DGSPC Arad a fost informată din nou despre situaţie şi a propus următoarea strategie: „Nu putem face nimic dacă nu completaţi o sesizare scrisă pe care să o depuneţi la DGSPC. Avem nevoie, în primul rând, de mai multe date. Trebuie să ne spuneţi adresa exactă unde se găsesc copiii, numele celor care locuiesc la adresă, pentru a ne deplasa în teren. Altfel oricine poate să facă sesizări iar situaţia să nu fie adevărată în realitate. De ce nu se ocupă Primăria de acest caz? E de competenţa lor”.  Nu comentăm aceste afirmaţii, considerând că orice intervenţie ar fi de prisos. Menţionăm însă punctul de vedere al primarului Gheorghe Falcă, a cărui prezenţă la faţa locului a fost semnalată de locatarii blocului vecin. Primarul spune: „ştiu clădirea despre care vorbiţi, dar nu aveam cunoştinţă despre ce se întâmplă acolo. Cazul nu e de competenţa Primăriei. Clădirea este a Direcţiei Agricole, aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Îl voi contacta pe Iosif Matula, să vedem despre ce e vorba”. Întrebat, la rândul său, despre posibilitatea rezolvării situaţiei, Iosif Matula e de părere că: „Nu este de competenţa Consiliului Judeţean să rezolve acest caz. Primăria trebuie să ia măsuri, pentru că situaţia pe care o semnalaţi se întâmplă în municipiu. Oricum, dacă se găseşte rezolvare pentru copiii aceştia, vor mai apărea, probabil, alte 500 astfel de cazuri, pentru că sunt mulţi copii ai străzii în Arad”.

Raza de speranţă

Micuţii au fost vizitaţi, săptămânile trecute, de reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară din cadrul Primăriei, care, spre deosebire de Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Arad, s-au autosesizat în acest caz. Despre contactul cu oamenii străzii din Grădişte şi şansele ca ei să fie reintegraţi social, Etelka Nagy, director executiv al DDAC informează: „Le-am oferit deja ajutoare materiale şi am propus mamelor copiilor să accepte primirea într-un adăpost. Deocamdată, propunerea noastră nu a fost acceptată. Vom mai duce, o vreme, muncă de lămurire cu ei, însă nu este de loc uşor să-i convingi. Oamenii străzii nu sunt oamenii regulilor, iar viaţa într-un adăpost presupune traiul după anumite reguli. Aş vrea să-i facem să priceapă că, dacă învaţă să trăiască după regulile societăţii, pot rămâne alături de copiii lor, aşa cum îşi doresc şi pot obţine, în viitor, o locuinţă. În cazul în care nu vom reuşi să-i convingem cu frumosul, probabil că vom ajunge să-i ameninţăm că le vom lua copiii, împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar dacă nu vor ceda, va fi necesară soluţia extremă, la care sper că nu va trebui să recurgem, aceea de a bloca toate căile de acces în clădire”. Care va fi deznodământul, vom afla. Cel puţin, cineva le-a întins micuţilor o mână de ajutor.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro