Stire

Asistenţă medicală de coşmar

02.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Plângeri împotriva secţiei de Pediatrie 2

Personalul medical, în special asistenţii medicali, sunt acuzaţi de părinţii copiilor internaţi la Secţia de Pediatrie 2, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, de neglijenţă, comportament neadecvat şi... cruzime. Telca Ardelean, mamă a unei fetiţe în vârstă de doi ani declară: „Am internat-o pe fetiţă duminică, că e răcită şi a răcit la plămâni, şi nu am avut la mine nimic, scutece, hăinuţe. Fetiţa e mică, a făcut pe ea şi au început să se certe cu mine că de ce nu am spălat-o, m-au făcut în toate felurile. Am încercat să o spăl pe fetiţă în chiuveta din salon dar mi-au spus că nu se poate, să o spăl la baie. Dar nu era apă caldă la baie, doar rece ca gheaţa.” Grupurile sanitare vechi, cu produse de curăţat la un loc cu duşurile copiilor, fără hârtie igienică şi cu coşuri de gunoi cu scutece folosite sub oglinda în care îţi priveşti boala, aşa arată locul unde a fost trimisă doamna cu fetiţa, îmbăiere care i-ar fi garantat fetiţei încă cel puţin două săptămâni de spitalizare. La ora la care am vizitat noi spitalul, apa care curgea prin robinete era rece.

Condiţii versus comportament

 Interiorul spitalului este de lux faţă de alte clădiri ce adăpostesc secţiile spitaliceşti arădene, cu desene pe pereţi şi autocolante pe ferestrele uşilor, pentru placul copiilor. Însă condiţiile sunt umbrite de comportamentul celor care „apără” viaţa copiilor din judeţul Arad. Ramona D., mama unui alt pacient internat la aceeaşi secţie declară: „Şi comportamentul lor nu e cum trebuie, asistentele sunt sucite. Cu doamna doctor care l-a tratat nu am avut probleme. Ai un copil de o săptămână internat şi îţi spun că îl externează astăzi, şi nu îl externează nici a doua zi. Nu mai ştii nimic sigur. Plus că a trebuit să cumpăr medicamentele.”  Acuzele aduse îmbracă o formă mult mai gravă când atacă competenţa profesională a asistentelor pârâte. G.H., mamă a unui băiat, declară: „Am avut băiatul internat în spital, veneau asistentele şi nu îţi spuneau ce medicamente i se dau copilului, o mamă a întrebat ce tratament ia copilul ei şi a început asistenta să facă scandal, să spună că ea nu are de unde să ţină minte toate medicamentele date copiilor. Dacă nu le dai banul în buzunar nu te bagă în seamă. Băiatul meu a fost externat, şi seara, în ziua externării a făcut temperatură 39,5°C, l-am internat în Timişoara şi s-a făcut bine.”

Reclamaţii cu sancţiuni

Comparaţii de genul, în altă ţară sau oraş sunt trataţi mai bine, prind ecou în mintea multor cetăţeni ai Aradului, însă la fel cresc şi dezvăluirile şi acuzaţiile aduse personalului medical. Aflată la o conferinţă de presă, Dr. Mirandolina Prişcă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi-a exprimat dorinţa de perfecţionare a sistemului sanitar arădean, mai ales a spitalului condus de aceasta, sfătuind toţi pacienţii care au vreo nemulţumire cu privire la modul în care au fost trataţi să depună o reclamaţie, promiţând că cei ce vor fi găsiţi vinovaţi vor fi sancţionaţi. Un progres ar fi atunci când nu ar mai fi nevoie de astfel de declaraţii, iar internarea în spital ar intra pe făgaşul normal.

 

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro