Stire

Scoasă la v?nzare, Oncologia a intrat ?n metastază

04.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Imobilul în care funcţionează secţia de Oncologie a Spitalului Municipal este scos la vânzare. Deşi mai sunt nouă luni până la expirarea termenului în care spaţiul este pus gratuit la dispoziţia acestei unităţi sanitare, noii proprietari caută potenţiali cumpărători pentru clădire.

Nu o dată secţia în cauză a reprezentat subiectul unor articole de presă, atenţia fiind aţintită asupra condiţiilor improprii în care erau (n.r şi încă sunt) spitalizaţi bolnavii de cancer. Lipsa unui spaţiu adecvat pentru mutarea secţiei şi inexistenţa cadrului legal pentru investirea în reamenajarea imobilului (n.r. clădirea fiind la acea vreme revendicată) au fost motivele invocate drept scuză de managerii care s-au perindat la cârma Spitalului Municipal. Anii au trecut, procesul s-a încheiat, imobilul a fost retrocedat, iar acum secţia se află la un pas de a ajunge în stradă.

Imobilul în care funcţionează încă din anii ’70 secţia de Oncologie şi Radiografie, a fost naţionalizat de Statul Român prin Decretul Legii 302/1948. Proprietarii iniţiali de la care a fost naţionalizat i-mobilul Zlinsky Georgette şi Tulia Romiţan, născută Nădăban l-au lăsat mai departe moştenitorilor. Jumătate din imobil a fost câştigat în istanţă de moştenitorii Tuliei Romiţan iar cealaltă jumătate a ajuns într-un final, prin dispoziţia primarului, la Ştefan Tiberiu Dambravszky.

Moştenitorii îşi cer acum drepturile iar conform legii, după trei ani, imobilul le revine, iar cei care activau până atunci în acel spa-    ţiu trebuie să elibereze clădirea.   Cu toate acestea, reprezentantul agenţiei imobiliare care a scos la vânzare clădirea spune că proprietarii nu doresc să îi evacueze pe cei din Spital şi că vor ca totul să se desfăşoare conform legii: „Proprietarii doresc să vândă clădirea şi ştiu că, în baza legii, trebuie să aştepte trei ani pentru ca acest lucru să fie posibil. Dar nu se pune problema de evacuare. Ei doresc ca până în ianuarie 2009, când vor putea vinde imobilul, să găsească un cumpărător”.

Legea nr. 10 din 2001 republicată, la alineatul 16 stipulează: „În situaţia imobilelor ocupate de unităţi bugetare din învăţământ,  din sănătate (…) foştilor proprietari sau, după caz, moştenitorilor acestora, li se restituie imobilul în proprietate cu obligaţia de a-i menţine afectaţiunea pe o perioadă de până la 3 ani”.

Doctorii secţiilor de Radiologie şi Oncologie spun că nu au fost anunţaţi despre faptul că imobilul a fost retrocedat şi că au aflat despre acest lucru luni dimineaţa când au văzut bannerul afişat pe clădirea spitalului, pe care scria cu litere mari „De vânzare”.

Cu toate acestea, Carmen Lucuţa, managerul general al Spitalului Municipal Arad declară: „Am primit la începutul anului un comunicat al Hotărârii Consiliului Local prin care ni s-a adus la cunoştinţă trecerea Secţiei de Oncologie a Spitalului, din sectorul public, în sectorul privat. Deocamdată nu avem un alt spaţiu dar ştim că putem conta pe sprijinul total al Primăriei. Nu am fost anunţaţi însă că va fi afişat acel bannner, şi eu am aflat de la cineva din secţia de Oncologie”.

În urmă cu numai un an, secţia a fost igienizată şi s-au asigurat condiţii mai bune pentru bolnavi. Cele 45 de paturi aflate în spital, găzduiesc peste 250 de pacienţi     în fiecare lună, adică peste 3.000 anual. Bolnavi ai căror soartă nu este cunoscută în cazul în care imobilul va fi vândut.

Corina Neagu

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Neagu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro