Stire

?n Cartierul Gai - Crescătorie ilegală de porci

09.04.2008 ⋅ 0 comentarii

În Cartierul Gai, pe strada Bogdan Voievod, la numărul 30 locuieşte Alexandru Raţ împreună cu familia şi cu cei nu mai puţin de 10 porci. Dacă pericolul pestei porcine ce ameninţa animalele din întreaga ţară s-a mai domolit, proprietarul celor 10 necuvântătoare atrage atenţia prin modul în care acesta gestionează... mirosul. Odată cu venirea căldurii, în aer domneşte un miros greu de suportat, însoţit de musculiţe care invadează împrejurimile, ignorând toate normele de igienă.

Pus faţă în faţă cu realitatea din propria-i gospodărie, Alexandru Raţ declară: „Ştiu că miroase, dar curăţăm la porci de două ori pe zi, iar gunoiul îl aruncăm în fundul grădinii, la aproximativ 60 de metri distanţă. Iar vara spăl grajdurile. Pe vecinul din stânga casei nu îl deranjează deoarece are doi porci şi îi cresc împreună cu ai mei.”

Vecinul amintit adăposteşte în incinta casei sale un cabinet medical individual, al cărei medic de familie, Dr. Magda Kovacs susţine că mirosul nu o afectează direct, nefiind în situaţia de a locui în zonă, probabil ştiind de înţelegerea făcută de către proprietarul imobilului în care este amplasat cabinetul medical cu fermierul de la marginea oraşului.

 Deranjaţi de mirosul de excremente de la cei 10 porci, vecinii au sesizat Primăria Municipiului Arad, care şi-a trimis inspectorii în control, acum o lună de zile, fără un rezultat satisfăcător. Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei, declară: „În ceea ce priveşte creşterea animalelor în intravilan, noi nu avem competenţa să sancţionăm proprietarul sau să îi interzicem să crească animale. Nu avem un cadru legal prin care să interzicem sau să sancţionăm creşterea animalelor în cadrul Municipiului Arad.” 

Dacă rezolvarea acestei probleme pare să nu vină de nicăieri, iar soarta vecinilor rămâne ceea de a suporta neputincioşi mirosul, Alexandru Raţ contribuie la soluţionarea problemei prin încălcarea legii. Porcii nu au crotal, însemn că sunt identificaţi la Circumscripţia din zonă şi vaccinaţi ca măsură de prevenire a unui focar de pestă porcină.

Întrebat cum justifică lipsa cerceilor la porci, Alexandru Raţ răspunde: „Nu trebuie să aibă cercei decât dacă îi vând. Oricum acesta este ultimul an în care mai cresc porci, îi voi tăia pentru a se sfârşi discuţiile.” Neştiutor al legii, crescătorul riscă să fie sancţionat, după cum spune legea: „Crescătorul trebuie să anunţe la Circumscripţia de care aparţine, numărul de animale deţinute. Este obligat să îi vaccineze, iar vaccinarea se face cu identificare. Dacă nu are crotal înseamnă că porcii nu sunt vaccinaţi contra pestei porcine, lucru care este ilegal. Chiar dacă nu intenţionează să comercializeze porcii, ei trebuie să fie vaccinaţi conform planului strategic, pentru a nu pune în pericol animalele din zonă.”

Cei în măsură să rezolve situaţia sunt inspectorii Direcţiei Sanitar-Ve-terinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Informat asupra lipsei cerceilor cu număr matricol al celor 10 porci din gospodăria lui Alexandru Raţ, Sorin Iercan, director adjunct al DSVSA Arad declară: „Este ilegal ca animalele să nu aibe crotal, ei trebuie să fie identificaţi şi vaccinaţi. Vom merge la faţa locului să anchetăm cazul.”

Pe tot parcursul anchetei, vă vom ţine la curent cu evoluţia cazului  şi cu informaţii exacte în ceea ce priveşte sancţiunile aplicate crescătorului de animale.

Andrea Dorotovics

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/