Stire

Cea mai tare din parcare ...Şi parcarea-i fără acte

11.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Mai presus de reguli, cetăţeni sau Administaţie Publică, Universitatea Aurel Vlaicu foloseşte parcarea din faţa instituţiei fără să plătească vreun leu. Nu ar exista niciun semn de întrebare în această poveste dacă acest fapt ar fi legal. Însă, urmărind „circuitul actelor în natură”, nici urmă de vreo hotărâre de Consiliu Local, aviz de la comisia de sistematizare sau orice alt document oficial.

Locuri doar pentru piloşi

  Angajaţi ai Universităţii spun că, pe locurile gratuite au voie să parcheze doar „pupilele” Lizicăi Mihuţ. Nimeni altcineva din interior sau din exterior nu are dreptul să se bucure de acest favor, mai mult decât atât, şoferii care se încumetă sa atenteze la respectivele locuri sunt pândiţi de agenţii de la Poliţia Rutieră şi taxaţi pentru curaj.

Nu este de neglijat nici ataşamentul portarului de la Vlaicu, care, dând dovadă de un exagerat simţ al proprietăţii, îi mai alungă pe temerarii care îndrăznesc să-i calce-n parcare. În spatele acestei ilegale libertăţi ar sta, spun unii, intervenţia „din umbră” a lui Tiberiu Dekany, viceprimarul Aradului, între altele profesor la universitatea în cauză.

Nu există documente la Primărie

 La Primărie municipiului nu se găseşte niciun document care să ateste dreptul Universităţii Aurel Vlaicu de a dispune gratuit de locurile de parcare din faţa instituţiei. „Cei de la Vlaicu nu plătesc şi n-au plătit niciodată pentru locurile de parcare de la Sanitar. Parcarea este folosită în mod gratuit încă din fosta legislatură fără temei legal, spune Gheorghe Falcă.

Afirmaţia primarului duce logic la câteva concluzii: preşedinta Lizica Mihuţ dispune ilegal de domeniul public, comisia de Sistematizare nu îşi face treaba, iar instiuţia Primăriei se complace într-o situaţie moştenită de la foştii edili.

Rutieriştii nu dau amenzi

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei nu cunoaşte detalii despre caz, dar ne îndrumă spre şeful de la Rutier care poate lămuri situaţia. Contactat telefonic, Adrian Lile spune că: „parcările nu sunt ale Poliţiei Rutiere ci se află în administrarea Consiliului Local. Nu este adevărat că aplicăm amenzi şoferilor care parchează pe locurile Universităţii. Îi amendăm numai pe cei care parchează la semnul de interzis. În plus, Universitatea nu este singura instituţie din oraş care are parcare rezervată”.

Cunoaştem cu toţii, în ciuda celor afirmate de şeful de la Rutier, că echipajele menţionatului serviciu  pândesc şoferii care se încumetă să parcheze în zona alocată Universităţii Aurel Vlaicu. În plus, am testat, pe propria piele, faptul că aceştia dau şi amenzi celor în cauză.

Lizica Mihuţ pasează, acuză şi trânteşte telefonul

Am încercat să obţinem şi punctul de vedere al preşedintelui de la Aurel Vlaicu. N-am avut noroc din prima, pentru că mobilul Lizicăi Mihuţ era la unul dintre angajaţii săi care tocmai îl luase de la reparat şi care a propus să revenim peste cinci minute.

La cea de-a doua încercare, răspunsul vine acid: „Nu ştiu dacă e plătită parcarea. Dacă vreţi informaţii, vorbiţi cu administratorul. Dar de ce vă interesează de fapt? Toată lumea ştie că sunteţi ziar de partid”, apoi telefonul e închis brutal iar apelurile ulterioare respinse de Lizica Mihuţ.

Administratorul nu ştie

Pentru că doamna preşedinte nu a avut amabilitatea de a furniza numele administratorului, am apelat la site-ul Universităţii.

Conform acestuia, Ioan Fălcan este directorul general administrativ al instituţiei, iar acesta  spune că: „Universitatea are, într-adevăr, patru sau cinci locuri gratis de la Primărie, scrie pe tăbliţă că e parcarea interzisă, cu excepţia Universităţii, dar eu cred că există ordinul cuiva sau acordul Comisiei de Sistematizare de la Primărie. Dacă Primăria ne cere acest lucru, plătim parcarea, că e domeniu public. Dar n-am plătit nici pe vremea lui Popa, nici după aceea şi n-am plătit nici când Rectoratul era pe Revoluţiei 81”.

Locaţia de pe Revoluţiei la care interlocutorul se referă, aparţine în prezent Universităţii Vasile Goldiş care, în mod surprinzător, plăteşte parcarea. În altă ordine de idei, Fălcan spune că rutieriştii nu dau amenzi în parcarea Universităţii şi că singura maşină căreia îi este permis să parcheze între „zona liberă de parcare” şi zona cu parcarea interzisă este a... Lizicăi Mihuţ.

Ne înterbăm, firesc, de ce oare, automobilul în cauză n-a fost „săltat” până acum de acolo, pentru că zona din faţa porţii nu face parte integrantă din ilegal folosita parcare. Singurul obiect care ţine piept eventualilor pretendenţi la locul şefei e o tablă improvizată, scoasă în stradă de zelosul portar.

Fălcan ar spune mai multe, dar se teme de represalii din partea Lizicăi Mihuţ care l-ar putea lăsa fără loc de muncă. „Mai spune-ţi-mi o dată numele, vă rog, pentru că va trebui să-i comunic doamnei rector că am vorbit cu dumneavoastră”, se scuză la final Fălcan.

Dekany susţine Universitatea

 Întrebat despre implicarea lui „din umbră” în tărăşenia de la Aurel Vlaicu, Tiberiu Dekany ţine să ofere o declaraţie oficială: „Nu cunosc situaţia actuală, dar am să mă interesez şi, dacă Universitatea nu are liber la parcare, mă voi ocupa personal pantru a iniţia acest lucru. Mi se pare corect ca o instituţie de învăţământ de stat să aibă acest drept. Sistemul de parcări din oraş ar trebui să ţină în primul rând cont de fluidizarea traficului şi ulterior de a încasa venituri la Primărie de la instituţiile de stat. Există alte instituţii de stat care au acest drept. Cu atât mai mult, ar trebui să îl aibă Universitatea Aurel Vlaicu”.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: onica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro