Stire

Ministrul Agriculturii prezent la Arad - ?Nu trebuie să ?i atragem doar pe marii producători ci şi pe cei din clasele medii...?

16.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Dacian Cioloş, ministrul agriculturii, împreună cu Cornelia Harabagiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural, Rodica Matei, director al MADR şi Laszlo Attila Klarick, director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au fost prezenţi ieri la Arad pentru a promova Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

La acţiunea organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au participat potenţiali beneficiari ai celor 10 miliarde de euro, fonduri nerambursabile destinate dezvoltării satului românesc, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai firmelor de consultanţă şi proiectare, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor bancare care au explicat modalităţile prin care pot accesa fondurile europene pentru a obţine finanţare.

Program simplificat...

Dacian Cioloş, ministrul agriculturii, a declarat că, „ne aflăm la peste o lună de la lansarea programului, care este unul consistent şi care este mult diferit faţă de SAPARD. Avem mai multe măsuri pe care le finanţăm, cum ar fi modernizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi renovarea şi dezvoltarea satelor, iar din iunie urmează şi alte domenii. PNDR-ul e un program mult mai simplu de accesat, în mod special în ceea ce priveşte latura financiară. Pentru a accesa un proiect prin PNDR beneficiarii nu mai trebuie să vină cu scrisoarea de garanţie de la bancă, iar avizele necesare demarării proiectelor nu mai trebuie obţinute înainte de depunerea proiectelor. Beneficiarii trebuie doar să facă dovada începerii obţinerii avizelor.” De asemenea, ministrul agriculturii a lansat un apel către cei implicaţi să renunţe la birocraţie, să-şi schimbe atitudinea şi să păstreze o colaborare strânsă pe plan local, între administraţia locală, instituţiile care se ocupă de aplicarea acestor măsuri, băncile comerciale şi potenţialii beneficiari ai finanţării europene.

...Şi renunţarea la birocraţie

„Beneficiarii finanţării trebuie să fie responsabili şi atenţi să-şi asume proiectele depuse dar şi noi trebuie să fim deschişi şi să îi sprijinim, să fim profesionişti în relaţiile cu aceştia. Să găsim mijloacele de comunicare  cele mai adecvate pentru că atât calitatea cât şi cantitatea proiectelor depuse depinde doar de noi. Nu trebuie să îi atragem doar pe marii producători ci şi pe cei din clasele medii, pentru care trebuie să depunem un efort în plus pentru a le câştiga încrederea. Proiectele bune şi eligibile nu sunt doar cele depuse pentru sume foarte mari”, a adăugat ministrul agriculturii. Cele 10 miliarde de euro fonduri nerambursabile sunt acordate astfel: opt miliarde de la Uniunea Europeană, iar restul din partea statului. Din cele şase sesiuni de depunere a proiectelor, prima a avut loc în luna martie, a doua se desfăşoară până în 25 aprilie, celelalte urmând să se desfăşoare până în luna august, una dintre ele, cea de regularizare, va avea loc în perioada noiembrie-decembrie a.c.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Timpa ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro