Stire

Boala avansează la... coadă - Coşmarul interminabil de la Policlinica Municipală

17.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Policlinica Municipală Arad este locul unde zeci de  bolnavi se prezintă zilnic într-o atmosferă încărcată, cu personal medical ocupat, uneori cu alte probleme decât cele pentru care este plătit.

Oameni veniţi din judeţ, apăsaţi de probleme aşteptau ieri dimineaţă pe holurile slab luminate ale Policlinicii. O bătrână stătea întinsă în sala de aşteptare, ţinută în braţe de fiul ei, iar tineri răzleţi îşi analizau celularele, încercând să facă timpul să treacă mai repede.

Fiecare persoană nou venită era privită fie cu speranţă, de a fi medicul întârziat sau cu suspiciune. Acesta este şi cazul bolnavilor care lunar trebuie să se adreseze la cabinetul de oncologie pentru consultaţie. Medicii lucrează pe schimburi, dar şi aşa, sunt ore întregi în care bolnavii aşteaptă la uşa cabinetului, aceştia fiind absenţi de la datorie. Radu Filip, se numără printre pacienţii bolnavi de cancer. Acesta declară: „La Oncologie, medicul îşi începe programul de la şapte dimineaţa. Este ora zece şi nu a venit, întârzie până pe la ora 11. Acest lucru durează de opt luni, eu în fiecare lună vin aici şi aştept câteva ore. Locuiesc în Moneasa şi m-am trezit la trei jumătate dimineaţa să vin aici. Ce să facem? Nu le putem face noi program.”

Însă nemulţumirile nu se opresc aici. Comportamentul personalului medical fiind după cum se observă, o problemă ce afectează întreg sistemul sanitar arădean. Un alt pacient, Ioan Raţ, în vârstă de 64 de ani, ne spune: „Asistentele se poartă urât cu noi, doamna doctor care se ocupă de mine este bună, dar cealaltă este foarte obraznică cu bolnavii, la ea nici dracu nu merge. Asistentele strigă la noi, de parcă noi am vrut să fim bolnavi. Şi ne mai spun: Ce, vreţi să vă ţin în braţe să vă vindec?”

Starea de spirit a celor prezenţi în Policlinică este de nervozitate şi  de nerăbdare. Iar bolnavul care are cel mai mic număr la biletul de ordine pare să fie deasupra tuturor. Certuri se iscă de la cei care doresc să sară peste rând, să termine cu nebunia efectuării unor analize care se prelungesc câteva ore.

Cea mai populată sală este cea în care oamenii aşteaptă la Radiografie. La ora zece dimineaţa, la două ore de la începerea programului de consultaţie, în faţa uşii cabinetului aşteptau mai mult de 20 de persoane, fiecare cu biletul de ordine în buzunar şi cu ochii aţintiţi la uşa ce i-ar putea scăpa de aşteptare. Aceasta se poate prelungi  câteva ore bune.

Marin Berari, în vârstă de 39 de ani, declară: „Este prima dată când am venit aici. Am sosit înainte de ora opt, pentru că ştiam că dacă ajung mai târziu va fi lume multă. La ora opt am intrat şi mi-au spus că pe la ora 12 îmi vor da rezultatul. Deja aştept de două ore. Mă grăbesc căci sunt din Lipova şi nu am cu ce ajunge acasă, plus că nu pot lipsi de la muncă încă o zi, să ajung la medicul de familie cu rezultatul.”

După câteva consultaţii, asistenta medicală a îndrăznit să solicite actele de indentitate ale celor veniţi pentru a-şi face radiografii, şi anunţa preţul consultaţiilor. Pentru angajare, 25 de lei, şi aşa mai departe, în condiţiile în care fondurile s-au epuizat. „Se fac radiografii la plămâni, ce este mai important, un om bolnav ar trebui să-şi facă radiografie gratuit, dar nu mai sunt fonduri” ne mai spune Marin Berari. Goran Glisici, medic radiolog în cadrul cabinetului de radiologie declară: „După şapte, opt sau zece zile se termină fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate, deoarece aşa este făcut contractul. Oamenii trebuie să plătească 25 de lei pentru angajare, iar pentru patologie se plăteşte 35 de lei. Sunt cozi deoarece tot timpul se fac angajări, preţurile nu sunt mari, iar pacienţii aleg să plătească decât să revină a doua lună când sunt fonduri.”

Fluxul mare de pacienţi şi resursele limitate obligă oamenii să scoată o sumă frumuşică din buzunar, pentru a-şi face analizele, acest lucru în condiţiile în care pe coridoarele Policlinicii, geamurile sunt sparte, se aşteaptă ore întregi pentru analize şi rezultate acestora, iar personalul medical, în frunte cu medicii de serviciu, uită care îi sunt atribuţiile.

Carmen Lucuţa, manager al unităţii ce are în subordine Policlinica amintită, declară: „Eu nu ştiu să fie probleme cu privire la medicii care nu respectă programul. Dar acum voi face o anchetă, iar dacă este cazul, se vor aplica sancţiuni. Cât priveşte numărul mare de solicitanţi la radiografie, acest cabinet nu ţine de noi, este particular.”

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro