Stire

Artă pentru un scop nobil - Balşoi dansează ?mpotriva drogurilor

18.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Avem multe campanii pentru mai orice… strângeri de fonduri pentru copii săraci, licitaţii pentru bătrânii bolnavi şi lista poate continua. S-au mai făcut campanii şi împotriva drogurilor. Însă ceea ce se pune acum în practică este fără precedent. Imaginaţi-vă o balerină care pluteşte pe o scenă… şi un tânăr care pluteşte în halucinaţii provocate de cocaină. Greu de crezut şi totuşi posibil. Cel mai important manifest care trage semnale de alarmă la adresa drogurilor este provocat şi de faimosul Teatru „Balşoi” din Moscova, care a venit şi în Arad. Senzaţia pe care o avem în prezenţa lor este greu de descris. Fiori pe şira spinării, emoţii şi nu în ultimul rând onoare… onoarea de a împărţi acelaşi spaţiu cu balerinii de la Balşoi!

Ora 11:00. La 11:30 avem musafiri. Trece timpul şi devenim nerăbdători. „De ce nu mai apar odată? Oare s-a întâmplat ceva cu ei?” ne întrebăm. Uşor, s-a făcut 12:00. Hop şi musafirii noştri. Au apărut după jumătate de oră. I-am aşteptat totuşi, în contextul în care nişte figuri importante aveau să-şi facă apariţia. În cel mai natural mod posibil ne întind mâna spre a ne cunoaşte. Rostesc nişte nume greu de descifrat, cu o voce plăpândă şi îi invităm să ia loc. Brusc am devenit fericiţi… Balşoi Teatr    ne-a călcat pragul!

În primă instanţă, nu ştim cum să ne purtăm cu ei. Ni se pare că nu sunt relaxaţi sau încântaţi de ideea că şi-au rupt câteva minute din timpul lor preţios, pentru a ne onora cu prezenţa. Totuşi am înţeles că aşa e firea lor, aşa au fost învăţaţi să fie. Ni se par glaciali şi foarte distanţi, dar acesta e felul lor de a sublinia ideea că sunt fericiţi şi mulţumiţi de atenţia cu care i-am tratat. „Ştiţi cum sunt femeile. Le-a trebuit ceva timp pentru că şi-au aranjat părul, s-au fardat şi au probat mai multe haine, pentru a rămâne la ţinuta pe care au considerat-o potrivită, de asta am ajuns mai târziu”, se scuză Romeo Tarcea, reprezentant al C.I.A.D.O. (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului) pe zona de vest a României, cel care a intermediat vizita artiştilor de la Balşoi Teatr în Arad.

Feţe de gheaţă, zâmbet cald

Am trecut cu vederea peste întârzierea lor însă, pentru că noi încă eram sub vraja creată de aceşti balerini. La prima vedere, nu ieşeau cu nimic în evidenţă. Oameni simpli, nu foarte înalţi ci mai degrabă mignoni. Feţele lor, ca de gheaţă, aici şi contradicţia însă, pentru că au afişat un zâmbet ce ar topi şi cel mai mare iceberg. Cu un calm desăvârşit şi cu o poziţie a corpului perfect dreaptă, au schiţat zâmbete când se vorbea în ruseşte şi au afişat feţe pline de semne de întrebare când discuţiile se derulau în limba română. Singura noastră punte de legătură a fost translatorul, care se împărţea între două culturi, două popoare, două feluri de comunicare.

Cu ce scop au venit în România, în Arad? Pentru unul nobil. Au venit să facă ceea ce ei se pricep cel mai bine şi în domeniul în care sunt consacraţi. Au venit să danseze pentru publicul român, au venit să danseze împotriva drogurilor. Cu sprijinul C.I.A.D.O., în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Dracula”, Teatrul „Balşoi” a acceptat să danseze pentru acest scop şi să promoveze mesajul „Artă contra Drog”.

Cine altcineva să sugereze acest mesaj mai bine decât balerinii? Cine să puncteze pe faptul că victimele drogurilor sunt pierdute în altă lume, una ireală şi nocivă, atât pentru ei, cât şi pentru societate, dacă nu balerinii, prin graţia de care dau dovadă în timpul spectacolelor? „Publicul care participă  la spectacole de balet face parte dintr-o anumită categorie socială. Astfel avem posibilitatea de a strânge fonduri pentru centrele de recuperare, atât de necesare pentru ca cei implicaţi să poată scăpa de haina grea a drogurilor. Arta ce vizează caritatea, nu urmăreşte profit. Din acest motiv, se încearcă şi o recidivare a artei, a baletului, pentru că o lume îmbibată de stres, de rutină şi de vicii semnează cartea de deces a artei. Noi nu dorim aşa ceva. Din acest motiv luptăm pentru artă, luptăm pentru lume, dar în felul nostru”, spune managerul Teatrului „Balşoi”.

Dansează împotriva drogurilor

Ei au fost aici pentru a dansa, pentru a transmite un mesaj cu impact pentru public. Să-i punem puţin în balanţă şi să vedem la ce rezultate ajungem. Începem cu partea pozitivă. O balerină este atât de graţioasă, atât de uşoară în mişcare, încât ne oferă senzaţia că pluteşte, chiar şi atunci când păşeşte. Un dependent de droguri pluteşte, în altă realitate însă, sau mai bine zis, irealitate.

Spectacolele de balet sunt o încântare pentru public, un moment de relaxare, un moment de cultură. Spectacolele oferite de dependenţi sunt din cele mai crunte pe care viaţa ni le poate oferi. Neîngrijiţi, cu aspect fizic terifiant, aceşti oameni, dacă putem să le spunem aşa, sunt în stare să fure, să atace sau chiar să şi comită o crimă, pentru a-şi procura „antidotul” pentru depresia în care trăiesc, în permanenţă.

***

Asta au şi făcut artiştii de la Balşoi Teatr, au dansat pentru oameni, au dansat pentru şansa unora de a se recupera. Au transpus pe scenă sentimentele şi dorinţa lor de a dansa pentru o lume mai „umană”. Astfel, au electrizat sala. Timp de 20 de minute, s-a aplaudat încontinuu. „Lacul Lebedelor” a fost, încă o dată, un real succes. S-a mai făcut un pas înainte împotriva drogurilor. Cortina s-a lăsat, publicul s-a retras, luminile s-au stins, spectacolul s-a terminat. Balerinii de la Balşoi au luptat cum ştiu ei mai bine împotriva drogurilor: dansând! Sfidând prin artă o lume hâdă şi acaparatoare...

Afară, în lumea dezlănţuită spectacolul drogurilor continuă.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Elena_Rusu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro