Stire

Bisericile, ne?ncăpătoare de Florii

21.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Sute de credincioşi au luat cu asalt bisericile şi locurile de rugăciune  pentru a participa  la Sfânta Liturghie,  şi la sfinţirea sălciilor. Ziua de Florii reprezintă o sărbătoare specială pentru   toţi credincioşii ortodocşi, însemnând totodată şi începutul Sărbătorilor     Pascale.

Conform obiceiului, în această zi specială, numită în popor şi Duminica Stâlparilor, se sfinţesc prin rugăciune şi stropire cu apă sfinţită, rămurele înmugurite de salcie, care se împart creştinilor. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic şi măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim. Ajunşi acasă, creştinii împodobesc icoanele, uşile şi ferestrele cu rămurele sfinţite pentru a aduce pacea, liniştea şi a spori lumina credinţei în sufletul fiecăruia.

Floriile reprezintă o sărbătoare mai aparte, fiind acea zi în care elementele creştine se îmbină în mod fericit cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti de prin toate părţile. Tot în ziua de Florii, fiecare persoană cu nume de floare devine un simbol al prospeţimii naturii, al primăverii, al speranţei, fiind sărbătorită în toate familiile de creştini. Tradiţia spune că după slujbă, credincioşii se îndreaptă spre casă unde iau masa în familie.

„Aşa este obiceiul de când mă ştiu. În  ziua de Florii dar şi de Paşte mergem cu toţii la biserică unde ne întâlnim cu alte rude şi cunoştinţe, şi mergem acasă să luăm masa împreună. Mai înspre seară mergem la prăjitură pe la Floricile pe care la avem în familie”, ne-a spus Maria Petracovici, una din enoriaşele isericii din Şega.

Nu doar ortodocşii au sărbătorit ieri Ziua Floriilor, ci şi greco-catolicii s-au strâns în număr destul de mare la biserica „Naşterea Sf. Fecioare Maria”, pentru a prăznui această zi.

„Şi noi am sărbătorit alături   de ceilalţi credincioşi ziua de Florii. Sfânta Liturghie a început la ora 10.00, a continuat cu procesiunea de sfinţire a ramurilor iar la final credincioşii au fost unşi cu Sfântul Mir”, ne-a declarat preotul Coriolan C. Mureşan, Vicar Jud. al Episcopiei de Lugoj.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro