Stire

Mieii, la mare căutare ?nainte de Paşti

22.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Ieri, proprietarii de miei au primit undă verde să iasă cu marfa la vânzare. Prima zi de vânzare a mieilor a prins în halele agroalimentare a pieţelor Mihai Viteazul şi Catedralei doar câte doi comercianţi pentru fiecare zonă. Preţurile nu diferă cu mult faţă de ceilalţi ani, kilogramul de carne de miel costă între 18 şi 20 de lei, în funcţie de cerere şi ofertă, cum spun producătorii.

Elena, comerciant de carne de miel ne spune: „Noi creştem oi de pe vremea lui Ceauşescu, în fiecare an ieşim pe piaţă cu ei la vânzare. Eu nu cred că la sfârşitul săptămânii vor creşte mult preţurile pentru kilogram, tot între 18 şi 20 de lei va fi, dacă vor fi puţini miei şi cererea mare, bineînţeles că vor creşte.”

Prima zi cu vânzare excelentă

Lipsa banilor pare să nu mai fie o problemă în această perioadă, ciorba de miel şi drobul fiind la mare căutare în rândul arădenilor. Cei mai conştincioşi s-au grăbit să cumpere de ieri miel, făcând vânzare bună celor care an de an îşi etalează marfa cu emoţie pentru prima zi. Dacă, după spusele comercianţilor, astăzi, au fost în jur de 50 de persoane doar la un comerciant care au cumpărat carne de miel, ziua de vârf a vânzării o va reprezenta joia, când numărul mieilor sacrificaţi se va dubla. Maria Ţ., potenţail cumpărător, ne spune: „Voi cumpăra un miel, miercuri probabil. Preţurile sunt acceptabile, dacă am ţine cont de scumpirile din ultima vreme. Am vrea mai ieftin, dar asta e.”

Mai ieftin la magazin

În unele magazine de carne de pe lângă halele agroalimentare, kilogramul de carne de miel este mai ieftin, în jurul sumei de 16 lei, fapt ce nu împiedică comercianţii din halele pieţelor să fie optimişti cu privire la succesul mieilor de Paştele acestui an. Succes nu prea răsunător în rândul celor care, an de an, preferă să consume carne de pui sau peşte, ignorând tradiţia. „Nu cumpăr carne de miel, pentru că, în primul rând nu îmi place, iar în al doilea rând nu ştiu cât este de sănătos mielul acela tăiat şi condiţiile în care este ţinut” ne mai spune o doamnă, aruncând o privire suspicioasă asupra comercializării în masă a cărnii de miel.

Pentru siguranţa consumatorilor, eforturile inspectoriilor Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi Direcţiei Judeţene Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor s-au dublat, controalele cuprinzând locurile şi condiţiile de sacrificare a animalelor şi comercializarea acestora.

Andrea Dorotovics

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro