Stire

?nt?lnirea Delphi-Sindicat a fost un eşec

23.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Arad, la solicitarea Cartelului Alfa, reprezentanţii firmei Delphi Packard Ineu s-au întâlnit cu sindicaliştii. Deşi sindicatul este constituit încă din decembrie 2007, conducerea Delphi nu îl acceptă până la finalizarea     tuturor proceselor aflate pe rol.

Ilie Don, preşedinte Cartel Alfa Arad le-a demonstrat, conform legii, că sindicatul există, este afiliat la confederaţia sa, deci are reprezentativitate şi are sentinţă definitivă de înfiinţare care trebuie aplicată. „Sunt multe societăţi care au impresia, în anul 2008 că un sindicat trebuie să aibă nevoie de peste 25 de intervenţii ca să fie recunoscut”, a declarat Ilie Don. Cristian Gulicska, manager zonal Delphi Packard România, spune că sindicatul nu poate fi înfiinţat pe o proprietate privată, iar Marius Staicu, administratorul firmei din Ineu l-a întrebat pe subprefectul Levente Horvath dacă el ar permite în Prefectură să se înfiinţeze un sindicat. Ilie Don, preşedintele Cartel Alfa Arad a încercat să explice că orice sindicat poate fi înfiinţat dacă respectă legea şi că cei de la Delphi nu se puteau constitui parte civilă în contestarea ulterioară a sindicatului. Paul Pătraşcu, country manager la Delphi a declarat că nu s-a acceptat sindicatul pentru că preşedintele acestuia, Silviu Bota, făcea parte din conducere, fiind manager. Bota a arătat însă fluturaşul de salariu pe care scria că este retribuit ca inginer mecanic. „Nu scrie în lege să-i dăm sediu sindicatului”, a declarat Marius Staicu, dar Ionel Rusu liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Filiala Arad a spus că în lege scrie spaţiu, ceea ce tradus, înseamnă sediu. Discuţia a degenerat, transformându-se într-un adevărat scandal. Sindicaliştii pe de o parte susţineau că există o sentinţă definitivă de înfiinţare a sindicatului care trebuie aplicată, iar conducerea Delphi afirma că după finalizarea proceselor aflate pe rol se va discuta situaţia. Dimitrie Cinah, fost manager al unei mari firme de construcţii din Arad a punctat direct: „Există sentinţă, definitivă, trebuie aplicată fie că vă place, fie că nu vă place”. Paul Pătraşcu, country manager la Delphi a cerut o comisie de la Ministerul muncii care să analizeze situaţia, dar reprezentanţii acestui minister în teritoriu, prezenţi la şedinţa de ieri, au încercat să lămurească întreaga situaţie. Întâlnirea a fost un eşec, sindicaliştii cerând chiar demisia subprefectului Levente Horvath deoarece acesta a încercat să le spună că Delphi este o investiţie majoră pentru Ineu şi a creat locuri de muncă pentru cei din zonă. „Ar trebui să-ţi dai demisia”, i-a cerut Ionel Rusu subprefectului, spunând că la Delphi mor oameni pentru că nu se respectă legislaţia muncii.

Şedinţa Comisiei de Dialog Social s-a încheiat fără ca vreuna din părţi să cedeze, deşi toată lumea a fost de acord că este necesar un dialog real şi corect între firmă şi reprezentanţii sindicali.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin_Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro