Stire

Catedrala Ortodoxă, aproape de finalizare

24.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Lucrările la Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime din piaţa Podgoria au demarat acum aproximativ 17 ani, acestea aflându-se în momentul de faţă în stadiu de finalizare. În urmă cu două săptămâni, constructorul lucrează la etapele finale ale acesteia.

Muncitorii pot fi văzuţi acum lucrând la delimitarea rampelor de acces pentru persoanele cu handicap, la amenajarea spaţiului verde construit şi la amenajarea zonei din împrejurul Catedralei. De asemenea, o parte a gardului împrejmuitor a fost demontat. Toate acestea deoarece Episcopia s-a angajat ca până la Sărbătoarea Paştelui, spaţiul din faţa Catedralei să fie finalizat. Gheorghe Falcă, primarul oraşului, a menţionat într-o conferinţă de presă faptul că, „sperăm ca până sâmbătă lucrările la Catedrala Ortodoxă să fie finalizate. Dar chiar dacă nu pot fi finalizate toate, măcar cele la căile de acces în Catedrală şi spaţiul dimprejurul acesteia să fie încheiate până atunci. Primăria Arad a alocat în-tr-o primă etapă şase miliarde de lei pentru aceste lucrări prin intermediul Episcopiei Aradului.”

Sfinţirea Catedralei, în toamnă

Catedrala Sfânta Treime este construită în stil bizantin în formă de cruce, are o lungime de 61 de metri, o lăţime de 35 de metri la abside, 25 de metri la intrare şi o înălţime de 61 de metri. Din informaţiile primite costul total al construirii Catedralei se ridică la suma de aproximativ cinci milioane de dolari, până acum cheltuindu-se patru milioane de dolari.

Lucrările efectuate până în prezent cuprind: tencuirea pereţilor pentru a fi pregătiţi pentru realizarea picturilor, realizarea instalaţiei de încălzire, placarea pereţilor exteriori cu calcar de Padeni, montarea crucilor, montarea uşilor de intrare, sculptarea iconostasului etc. „De aceea am accelerat lucrările la Catedrală, pentru ca acelea care sunt mai importante să fie finalizate până la Paşti, cum ar fi amenajarea platoului din faţa Catedralei, a căilor de acces şi sistematizarea zonei. Celelalte lucrări care urmează a fi făcute se vor realiza pe parcurs. Ceea ce vă pot spune este că în proporţie de 99%, la sfârşitul lunii noiembrie, se va sfinţi Catedrala Sfânta Treime în prezenţa Patriarhului”, ne-a declarat Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Arad.

Ceea ce mai rămâne de realizat până la sfinţirea acesteia sunt pictura interioară a pereţilor şi pardoselile interioare. În realizarea Catedralei Ortodoxe, Episcopia a beneficiat de sprijinul financiar al Primăriei şi al Consiliului Judeţean Arad, al Guvernului României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, sponsorizări din partea societăţilor comerciale şi donaţii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Timpa ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro