Stire

Primele falsuri electorale ies la iveală

24.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Cetăţenii înşelaţi aşteapă reacţia promptă a autorităţilor

În dorinţa de a se vedea instalaţi cât mai repede  într-un scaun de demnitar public, fie el mai mic ori mai mare, unii sunt în stare să recurgă la orice mijloace. Cam aşa s-au petrecut lucrurile şi la Zărand, cel puţin după declaraţiile unor martori locali.

Semnături pentru... alţii

„Ieri noapte ( în noaptea de 21 spre 22 aprilie a.c.), în jurul orelor 12,00, au venit la mine acasă Ranca Catiţa şi Ranca Ramona. Arătându-mi o listă mi-au spus să semnez pentru lista de consilieri din Zărand...”, îşi începe relatarea Leontina Gligor, domiciliată în  Zărand, numărul 463. Cei doi „agenţi electorali” sunt, de fapt, soacra (Catiţa Ranca), respectiv prietena actualului candidat la primăria Zărand, în persoana domnului Gheorghe Dudaş.  „Cu toate că i-am mai întrebat de vreo trei ori pentru ce au nevoie să semnez acolo, ele mi-au zis de fiecare dată că e vorba de viitorii noştri consilieri, dacă sunt şi eu de acord... Neinteresându-mă posturile de consilieri, am semnat...”, mărturiseşte Leontina Gligor. Mai mult decât atât, continuă doamna Gligor, „Ranca Ramona a cerut să semneze şi în locul mamei mele, Marga Paraschiva, cât şi în locul fiului meu, Gligor Petru, care nu au fost de faţă. Ceea ce, după ce a luat datele din buletine,  Ramona a şi făcut”, susţine femeia.

Leontina Gligor a mărturisit că nu ar fi semnat în ruptul capului împotriva actualului primar Ioan Florin Moţ, pe care îl consideră un edil care a făcut multe pentru comuna Zărand.

Noaptea,  între orele două şi trei

În aceeaşi dată, chiar dacă ceva mai târziu în noapte, Catiţa Ranca şi cu  Ramona Ranca, au vizitat-o şi pe Aurica Laţcu, domiciliată la numărul 16. Desigur, scopul vizitei nocturne a fost acelaşi: obţinerea de semnături pentru candidatura lui Gheorghe Dudaş, la fotoliul destinat primului om din Zărand. „Eu, vă spun drept, tare m-am speriat, când, la orele 2-3 noaptea, cineva mi-a bătut în geam. Vă daţi seama, am crezut că s-a întâmplat ceva rău ...”, îşi începe relatarea Aurica Laţcu, domicilată la numărul 16, în aceeaşi localitate. „Au intrat la mine în casă Ranca Catiţa şi Ranca Ramona, cerând să le dau buletinele... După ce au completat datele din buletine au plecat, fără să înţeleg prea multe din ce se petrece... Vă daţi seama, că eu nu aş fi semnat niciodată împotriva primarului nostru, domnul Moţ Ioan...”, declară Laţcu Aurica. „Abia mai târziu am aflat că semnăturile erau pentru candidatura de primar a lui Dudaş Gheorghe, şi nu pentru consilieri, cum au zis femeile, atunci noaptea...”, încheie doamna Aurica Laţcu .

Foarte decepţionată de „mijloacele electorale“ utilizate de consătenele sale, Aurica Laţcu  speră că autorităţile vor face dreptate.

Primarul sesizează autorităţile

Aflând cele întâmplate, actualului  primar Ioan Florin Moţ, nu-i venea să  creadă de ce lucruri sunt în stare unii consăteni ai săi. Mai ales că pe Gheorghe Dudaş îl cunoaşte foarte bine, acesta fiindu-i chiar viceprimar o bună bucată de vreme. După ce s-a dezmeticit puţin, Ioan Moţ s-a gândit să depună totuşi o contestaţie împotriva „grozăviilor” petrecute la Zărand  în miez de noapte. „Prin contestaţia înaintată Judecătoriei Chişineu-Criş am contestat veridicitatea semnăturilor unor persoane înscrise pe lista susţinătorilor candidatului la funcţia de primar, Gheorghe Dudaş. Din cele auzite de mine, de la alţi consăteni, se pare că în jur de 100 de persoane au fost înşelate în acest mod. Adică altcineva a semnat în locul lor, în scopul susţinerii candidaturii lui Dudaş Gheorghe la primăria Zărand, ca independent”- a precizat Florin Moţ.

Urmarea

Surse din cadrul Poliţiei spun că autorităţile competente urmează să demareze cercetările în acest caz în cel mai scurt timp posibil.

Otto Szep,  judecător la Biroul Electoral Judeţean Arad, spune că, în astfel de situaţii, potrivit legii, trebuie ca Judecătoria sesizată să se pronunţe în termen de 48 de ore. Ulterior, dacă se constată  ilegalitate incriminată, cazul intră pe rolul instanţei competente.

Cetăţenii din Zărand, atât cei treziţi în miez de noapte să semneze tot felul de liste, cât şi alţii, aşteaptă încrezători decizia autorităţilor.

Cine este Gheorghe Dudaş?

Fost viceprimar de Zărand, Gheorghe Dudaş  a fost plecat o vreme să-şi caute norocul prin Occident. De fapt, oamenii îşi amintesc că a abandonat  primăria din Zărand, pe la mijlocul mandatului, oarecum pe neaşteptate, pentru a lua drumul Spaniei. Surse din cadrul Poliţiei spun că opinia publică nu cunoaşte cu ce s-a ocupat acesta în periplul său european. Totuşi, gurile rele vorbesc de unele lucruri mai puţin ortodoxe, de care „candidatul” n-ar fi fost chiar străin...

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Gheorghe Ştefan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro