Stire

Noaptea ?nvierii Domnului

29.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Sărbătoarea Sfintelor Paşti a marcat miracolul Învierii Domnului Iisus Hristos, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată au adus echilibrul şi armonia creştinilor.

La Catedrala Ortodoxă din Piaţa Podgoria, peste 1.500 de credincioşi au venit să ia  parte la slujba de Înviere oficiată de preoţi, spaţiul din lăcaşul de cult şi împrejurul lui devenind neîncăpător, oamenii ocupând loc chiar şi în mijlocul drumului. Poliţia, jandarmii şi pompierii au fost şi ei prezenţi la datorie pentru a aplana posibilele conflicte sau probleme ce se puteau ivi. Slujba a început în afara bisericii aşa cum cer şi canoanele bisericeşti, iar aproape de miezul nopţii, când întunericul are cea mai mare intensitate, în biserică se sting toate luminile. Preotul a ieşit prin sfintele uşi cu o lumânare aprinsă de la candela de la Sfânta Cruce, iar apoi a îndemnat credincioşii de trei ori, „Veniţi de luaţi lumină”. Este chemarea ce se aude peste lume, în noaptea de Paşte, adresată creştinilor pentru a primi lumina cerească, lumina din Lumina lui Dumnezeu, lumea înghesuindu-se pentru a ajunge să aprindă lumânarea chiar de la preot. Procesiunea ieşirii din biserică, cu icoana Învierii Domnului a continuat cu înconjurul bisericii, ca simbol al mărturisirii Învierii Domnului. Dar fiind mult prea multă lume prezentă, preoţii şi cantorii abia au reuşit să înainteze prin mulţime pentru a înconjura Catedrala, această procesiune făcându-se peste şosea datorită    lucrărilor nefinalizate la Catedrală. Parte dintre credincioşi au înaintat şi ei cu greu pentru a respecta ritualul, marea majoritate preferând să stea locului şi să se roage în linişte. Apoi, cu faţa spre răsărit, preotul a citit Evanghelia Învierii, a adus slavă Preasfintei Treimi, a citit Ectenia Mare, după care a rostit tare către credincioşi, de trei ori, înspre apus, înspre miazăzi şi înspre miazănoapte „Hristos a înviat!”, credincioşii răspunzând „Adevărat a înviat!”. „E foarte frumos oficiată slujba dar îmi pare rău că nu am putut să intru în Catedrală. Măcar acum că e sărbătoare să mai venim şi noi la slujbe că în restul zilelor nu prea avem timp. Sper să pot ajunge la final să îmi iau paşte aşa cum e obiceiul pentru că în niciun an nu m-am lăsat fără”, a declarat Mihai Mureşan.

Lumina Învierii

Slujba a continuat în interiorul Bisericii, credincioşii grăbindu-se pentru a-şi face loc, la fel întâmplându-se şi la luarea paştelor. În-tr-o lume nesigură, plină de prea multe griji, Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, a arătat că este mai presus de tot ceea ce este omenesc şi ca sfinţenia pe care o aduce în fiecare an înseamnă, chiar şi pentru cei mai bătuţi de soartă, o fericire care nu poate fi înlocuită cu nimic. Învierea Domnului simbolizează renaşterea şi reaprinderea luminii speranţei. Este sărbătoarea în care creştinul îşi deschide sufletul spre a primi căldura dragostei divine. După Înviere, fiecare credincios duce Lumina Învierii acasă, fiecare creştin fiind purtător de Lumină. Iar din acest moment salutul obişnuit este înlocuit cu cel de „Hristos a-nviat”, la care se răspunde „Adevarat a-nviat”, salut păstrat până la Înălţarea Domnului. Este o formă de mărturisire a Învierii şi a credinţei creştine. Slujba s-a încheiat fără niciun fel de întâmplări neplăcute.

 

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Timpa ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro