Stire

Morţii din cartiere, ?ngropaţi ?n gunoaie

30.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Mormane de gunoaie, coroane veştejite sau buruieni, aceasta este imaginea care ne-a întâmpinat la intrarea în cimitirul din Cartierul Micălaca. O imagine dezolantă dacă e să ne gândim că aici odihnesc sute de arădeni trecuţi în nefiinţă. Cine e vinovatul care arată atâta lipsă de respect faţă de morţii noştri?

Să fie oare administraţia cimitirului respectiv care nu s-a îngrijit de păstrarea curăţeniei sau omul de rând care uită tot mai des să fie... om?  Astfel, cimitirul îşi va deschide porţile duminică, de Paştele Morţilor.

Am pornit în periplul nostru cu un prim-popas la cimitirul din Micălaca. Tocmai v-am spus ce am găsit aici. Nu mai are rost să intrăm în detalii pentru că fotografiile sunt destul de explicite. Am încercat totuşi să aflăm de ce cimitirul, cu sutele de locuri unde odihnesc morţii, a fost lăsat uitării. Trebuie să specificăm totuşi că am rămas şocaţi, când credeam că nimic nu ne mai şochează, de mormintele îngropate pur şi simplu în gunoaie de parcă cei care odihnesc acolo nu mai au dreptul să fie plânşi. Nu am găsit pe nimeni în cimitir în afară de două cortegii funerare. Cât despre cei din administraţie nici vorbă. Am reuşit într-un final să aflăm că unul din preoţii care oficiază slujbe funerare este Pavel Goldiş, căruia nici nu am apucat să-i spunem motivul pentru care l-am contactat în legătură cu cimitirul, că a devenit reticent faţă de solicitarea noastră. „Părintele Roman se ocupă de administrarea cimitirului dar dacă sunteţi aşa de interesaţi de situaţia gunoaielor de acolo de ce nu le adunaţi dumneavoastră, sau de ce nu puneţi pe cei care v-au sesizat să facă asta? Biserica nu are bani să plătească pe nimeni. Data viitoare nu mai sunaţi, ci puneţi-vă şi le adunaţi”, ne-a repezit părintele Pavel Goldiş. În ciuda faptului că         s-a simţit vinovat şi brusc atacat, se ştie foarte bine că cimitirele din Arad sunt administrate de Gospodăria Comunală. Am încercat să aflăm şi părerea celor de la GCA, însă aceştia nu au fost de găsit.

Cu toate acestea şi aşa cum v-am explicat încă de la început, în periplul nostru prin cimitirele din oraş am găsit gunoaie doar în cimitirele din Micălaca şi Bujac. Semn că administraţia celorlalte cimitire, Pomenirea, Eternitatea şi cel din Aradul-Nou, şi-a făcut temele, acum în pragul Paştelui Morţilor.

În cimitirul din Cartierul Arad-Nou s-a făcut curăţenie. Gunoaiele au fost arse, buruieni nu există iar mormintele sunt îngrijite. Am pus acest lucru pe faptul că  jumătate din cimitir aparţine nemţilor, lucrul pe care l-am înţeles atât din numele înscrise pe cruci cât şi din modul în care sunt păstrate mormintele, într-o curăţenie impecabilă atât de specifică nemţilor. În partea românească a cimitirului aceeaşi ordine. Arădenii au venit încă din a treia zi de Paşti să cureţe mormintele pentru duminică când se comemorează cei trecuţi la cele veşnice. La cimitirele Eternitatea şi Pomenirea am găsit aceeaşi curăţenie, evident de altfel, ţinând cont de faptul că acestea sunt cele mai mari cimitire din Arad.

La finalul periplului nostru nu putem spune că am găsit vinovaţii, pentru că până la urmă administraţia cimitirelor, de cele mai multe ori atât de indiferentă, nu poate ţine locul bunului simţ. Acel bun simţ care ne-ar putea da de înţeles, dacă ar exista, că cimitirele nu sunt ghene.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro