Stire

Campanie electorală cu bannere şi jandarmi

21.05.2008 ⋅ 0 comentarii

Ieri, campania electorală a ieşit, la propriu, în stradă, în plin centrul Aradului. Platoul din faţa Palatului Administrativ, considerat drept simbol al luptei arădenilor pentru democraţie, în decembrie 1989, a fost ales iniţial de alianţa PNL-PNŢCD pentru a protesta împotriva deciziei primarului Gheorghe Falcă de a interzice adunările publice în anumite locaţii din Arad.

Liberalii au ieşit în stradă

Deşi la ora organizării mitingului spontan, cum a fost numit de organizatori, practic obiectul acestuia nu mai exista deoarece prefectul anulase decizia incriminată, totuşi o grupare condusă de chiar lideri ai PNL şi PNŢCD, Tiberiu Dekany, candidatul alianţei pentru Primărie, Claudiu Cristea, Cosmin Galu alături de Cristian Moisescu, Aniela Fâciu şi alte personalităţi ale celor două partide s-au aliniat şi au etalat panouri cu inscripţii, unele de-a dreptul şocante, cum ar fi compararea lui Gheorghe Falcă cu... Ceauşescu, Stalin şi Hitler. „Dispoziţia dată de primar încalcă flagrant drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a precizat Tiberiu Dekany. Organizatorii au mai precizat că au apelat la această formă de protest spontan pentru că oricum nu puteau solicita o aprobare pentru miting în condiţiile în care, spuneau ei, primarul a interzis manifestările publice în centrul Aradului.

Democraţii şi social democraţii au dat replica

Protestul liberalo-ţărănist a stârnit destul de rapid reacţia PD-L. Cum manifestaţia se desfăşura în faţa geamurilor sediului partidului, o echipă de democrat-liberali printre care s-au aflat Florin Manta, Ovidiu Marian, Geanina Pistru a ieşit din sediul partidului şi a ocupat poziţie, pe un rând, îmbrăcaţi cu tricouri portocalii de campanie cu numele lui Gheorghe Falcă pe ele şi cu bannere cu inscripţia „Noi votăm Falcă”, la doar câţiva metri de liberalo-ţărănişti. Câţiva jandarmi au venit de asemenea pe platou, însă, deşi situaţia părea tensionată, cele două grupuri nu au interacţionat în mod direct. Culmea este că după alte câteva minute, soclul Monumentul Revoluţiei a fost ocupat de alţi tineri, de această dată îmbrăcaţi cu tricourile roşii ale PSD, care au etalat un banner prin care anunţau că ei nu îl votează pe Gheorghe Falcă. Marian Melinte şi Ovidiu Dumitrache, candidaţi PSD pentru consiliile local municipal, respectiv judeţean, au negociat cu jandarmii care i-au intrerceptat pe tinerii social-democraţi care au coborât de pe soclu în faţa acestuia unde au etalat în continuare bannerul lor roşu.

Mitingul s-a terminat paşnic şi liniştit în jurul orei 16, când liberalii şi ţărăniştii au părăsit grupaţi Piaţa Revoluţiei, aplaudând spre democrat-liberali, care le-au întors aplauzele. „A fost o demonstraţie de exerciţiu democratic”, a concluzionat înainte de a părăsi platoul Claudiu Cristea, liderul judeţean al PNŢCD. După câteva minute şi celelalte grupări au părăsit piaţa, inclusiv jandarmii care s-au retras şi ei fără să consemneze vreun incident între cele trei grupuri.

Aşteptăm cu interes urmările (dacă vor fi) ale acestei manifestaţii cu trei protagonişti deoarece nici una dintre formaţiunile participante nu a avut aprobare pentru o manifestare electorală în centrul Aradului, în data şi la ora respectivă. Sau totul va rămâne doar aşa cum a fost, adică un exerciţiu de democraţie în trei, cu excesele de limbaj de pe panourile afişate de manifestanţii liberalo-ţărănişti dar şi cu replica imediată a democrat-liberalilor şi social-democraţilor.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin_Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro