Stire

Fonduri fără precedent pentru spitalele arădene

21.05.2008 ⋅ 0 comentarii

Prezent ieri la Arad, ministrul Eugen Nicolăescu a făcut ieri un bilanţ al fondurilor alocate de Ministerul Sănătăţii Publice pentru spitalele arădene. Conform datelor oferite de înaltul oaspete, în anul 2005 ministerul a alocat Judeţului Arad 4,7 milioane lei, în anul 2006, 7,2 milioane lei pentru ca suma să crească în anul 2007 la nu mai puţin de 32,5 milioane lei.

„Suma a crescut de aproximativ cinci ori, fiind alocate 24 milioane lei în infrastructură, 4,3 milioane lei pentru diverse dotări, 1,3 milioane lei pentru dotări independente şi 2,5 milioane pentru ambulanţe”, a precizat Ministrul Sănătăţii. Pentru 2008, alocaţia pentru judeţ va fi de 32,8 milioane lei, dintre care 26 milioane lei pentru infrastructură, diferenţa fiind pentru ambulanţe. Acestor sume li se adaugă 765.469 euro, dintre care 331.425 euro pentru unităţile de urgenţă tip UPU şi CPU şi 434.469 euro pentru asistenţa medicală maternală şi neonatală.

În vizită la Ineu

După o întârziere de o oră, Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu a ajuns şi în judeţul nostru, după ce a efectuat o vizită în Bihor. În Arad, ministrul a ţinut să îşi înceapă vizita la Ineu, acolo unde construirea noului Spital Orăşenesc este motiv de mândrie la nivel naţional şi una dintre priorităţile mandatului său. Acesta s-a arătat extrem de mulţumit de rapiditatea cu care se desfăşoară lucrările şi a promis că va face eforturi ca până cel târziu de Crăciun, lucrările să fie finalizate. Urmat de convoiul format din mulţimea venită special pentru vizita sa, ministrul a inspectat fiecare etaj al spitalului în parte, a vorbit cu asistentele şi a discutat cu managerul unităţii sanitare, Adrian Nogea, despre ultimele retuşuri care trebuiesc aduse acestei lucrări. La sfârşitul vizitei, Eugen Nicolaescu nu a uitat nici să „inaugureze” cartea de onoare a noului spital şi să mulţumească tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei investiţii, una dintre cele mai importante ale oraşului Ineu, şi de anvergură pentru sistemul sanitar arădean. „Faţă de ce am văzut în urmă cu câteva luni de zile, progresele sunt substanţiale. Este clar că în acest an poate fi terminat spitalul, şi din punct de vedere fizic, dacă observaţi, mai este de muncă foarte puţin, două-trei luni de zile şi gata. Dar trebuie să îl echipăm. Sper să găsim banii ca în anul acesta să îl finalizăm, inclusiv cu dotări,” a declarat Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu.

Un nou spital judeţean

Ministrul Eugen Nicolăescu a oferit în premieră detalii despre viitorul spital judeţean care va fi construit la Arad. Conform spuselor demnitarului, spitalul va avea 462 paturi şi va acoperi, ca arie construită, peste 62.000 metri pătraţi, fiind organizat pe verticală pe două subsoluri, un parter plus trei nivele. Durata maximă de realizare a noii unităţi spitaliceşti va fi de maxim 48 de luni. Însă, a precizat Nicolăescu, în caietul de sarcini reducerea acestui termen aduce puncte suplimentare pentru participanţii la licitaţia pentru construirea spitalului, aşa că Ministerul se aşteaptă la un termen mult mai scurt decât cele 48 de luni maxim prognozate. Deschiderea licitaţiei a avut loc la 5 mai, două mari concerne de construcţii din Italia fiind eligibile pentru a continua licitaţia. Comisia de evaluare va analiza timp de o lună şi jumătate ofertele apoi, dacă nu vor exista contestaţii, la finele lui iunie va putea fi selectat constructorul. Conform estimării lui Eugen Nicolăescu, până la 31 octombrie ar putea fi eliberate toate avizele necesare demarării efective a lucrărilor. Ministrul s-a arătat mulţumit de faptul că, în maxim două luni, va putea fi finalizată şi partea constructivă a Spitalului din Ineu. „Sunt singurul ministru după 1972 care a construit în România spitale!”, a declarat tranşant Nicolăescu.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, apreciat pozitiv

Ministrul Sănătăţii a vizitat trei secţii ale actualului Spital Judeţean Arad: Medicina Legală, Hematologia şi Unitatea de Primire Urgenţe. El s-a declarat mulţumit de ceea ce a văzut şi la acest spital. „Apreciez că până în prezent conducerea spitalului a făcut eforturi deosebite”, a spus Nicolăescu. Despre calificativele modeste cu care au fost apreciate la nivel local conducerile spitalelor arădene, inclusiv cea a Judeţeanului, Eugen Nicolăescu a spus că evaluările au fost destul de inflexibile însă comisia centrală a modificat aprecierile în unele cazuri. Modelul de evaluare adoptat şi în România a fost importat din Franţa şi în primul an de aplicare îşi dovedeşte unele imperfecţiuni dar va fi îmbunătăţit în anii următori.

Eugen Nicolăescu s-a referit şi la medicamentele compensate. „Nu există nici o criză de medicamente în România în acest moment şi nu există nici o posibilitate, nici măcar de 0,1 la sutră, ca anumite medicamente să nu mai existe în farmacii”, a ţinut să îi asigure Ministrul Sănătăţii pe arădenii care au nevoie de tratament medicamentos, dezminţind unele zvonuri lansate în presa centrală pe tema unei potenţiale crize de medicamente de import.

Sorin Trocan

Andreea Dorotovics

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul_Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro