Stire

Maeştrii zborului

22.05.2008 ⋅ 0 comentarii

Prima dorinţă a oricărui copil este aceea de a zbura. Un vis ireal care odată cu trecerea timpului se transformă în deziluzie. Într-una din multe altele.  La Aeroclubul „Traian Vuia“ există însă nişte frumoşi nebuni care mai cred că pot zbura. Şi chiar o fac. Ba mai mult, învaţă şi pe alţii că visul din copilărie se poate transforma în realitate atunci când crezi în el. Prin mâinile lor au trecut sute, poate chiar mii de copii pe care i-au învăţat... zborul.

Puţină lume ştie că la Arad funcţionează încă din anul 1976 Aeroclubul „Traian Vuia“. Aici se fac cursuri de planorism şi paraşutism. Unitatea este subvenţionată de către stat şi aparţine de Ministerul Transporturilor. În ţară mai sunt 14 aerocluburi de acest gen, iar cel din Arad este unul dintre cele mai apreciate. Valoarea îi este dată de pregătirea de excepţie şi implicarea totală de care dau dovadă angajaţii unităţii. De asemenea, diplomele şi premiile pe care le-a cucerit pe la diverse concursuri din ţară şi străinătate, plasează aeroclu-bul din Arad pe primul loc în ţară. În fiecare an se înscriu la cursuri câte 100 de sportivi, atât la secţia de planorism cât şi la cea de paraşutism. Cursanţii care au vârsta cuprinsă între 15 şi 23 de ani sunt scutiţi de la plata cursului, trebuind să plătească doar înscrierea, o sumă simbolică de 10 euro. După înscriere urmează două luni de cursuri, la sfârşitul cărora se dă un examen. Doar cei care reuşesc să promoveze acest examen pot trece la următoarea probă şi cea mai aşteptată: proba practică. Cei care reuşesc să treacă peste toate examenele vor primi la sfârşit mult aşteptatul brevet. Foarte mulţi dintre aceştia îşi continuă studiile, ajungând în cele din urmă piloţi de performanţă. Procentul este unul foarte ridicat, din 10-15 cursanţi, cel puţin cinci fac pasul spre profesionism sau carieră în pilotaj. 

A refuzat companii de răsunet

Vasile Haţegan, comandantul aeroclubului din Arad practică această meserie din anul 1992. O face doar cu sufletul. Nu de puţine ori a primit oferte tentante să piloteze pentru companii de zbor. „Aproape toţi colegii mei au plecat. Mie îmi place să zbor liber. Într-un avion nu mai pilotezi. Acolo trebuie să fii un foarte bun operator pe calculator“, ne spune comandantul. În plus, un alt motiv pentru care nu a dorit să plece a fost faptul că „este un sentiment fantastic să poţi învăţa un om simplu, luat de pe stradă, să piloteze. E ca şi cum l-ai învăţa să zboare“. La aeroclub am mai întâlnit şi alţi oameni speciali şi nebuni, în sensul bun,  pentru meseria care o fac cu atâta plăcere. Laurenţiu Petrişor este instructor paraşutist „de când se ştie“. În fiecare an organizează la Arad cel mai mare concurs de paraşutism din ţară. Tot la aeroclubul din Arad îşi desfăşoară activitatea şi unul dintre cei mai buni mecanici de avioane uşoare din ţară, Liviu Stan. Văzându-i pe toţi aceşti oameni la locul lor de muncă, îţi dai seama că viaţa poate avea şi alte coordonate. Acolo sus, printre nori, viaţa se vede mult mai frumoasă şi mai curată.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro