Stire

Cel puţin din statistici - Medicii, curaţi ca lacrima

03.06.2008 ⋅ 0 comentarii

Atunci când un medic cere bani contra unui serviciu prestat, se numeşte luare de mită, iar medicul este pedepsit aspru, dar atunci când un pacient sau familia acestuia oferă medicului sau asistentei bani pentru „a avea grijă de el” iar acesta îi primeşte, se numeşte luare de foloase necuvenite, iar vina este aruncată asupra bolnavului.

Câţi dintre cei mai înaintaţi în vârstă nu au auzit măcar o singu- ră dată în viaţă: „Este foarte    agravată boala, dacă nu îmi      daţi trei milioane, nu vă operez soţia/soţul?” iar oamenii se conformează, împrumută bani dacă nu au şi plătesc suma cerută.  Astfel de situaţii sunt tot mai des întâlnite, iar percepţia bolnavului asupra sistemului sanitar s-a deformat de la locul în care te vindeci, la locul în care  asigurarea de sănătate nu acoperă mai nimic. Iar faptul că medicul cere un onorariu destul de generos este trecut cu vederea drept a fi ceva în pas cu vremurile, e actualitate. Iar actualitatea acestui fapt  face ca această fărădelege  să fie trecută cu vederea. La Arad nu a fost făcută nici o sesizare la vreo comisie de disciplină, la conducerea spitalelor sau chiar la Colegiul Medicilor. Să fie totul atât de mulţumitor?

Dr. Titus Ududec, preşedintele Colegiului medicilor din Arad afirmă: „Nu a fost depusă nici o acuzaţie la adresa vreunui medic care ar fi luat mită.  Dacă o persoană alege să ofere bani medicului, iar acesta acceptă, se numeşte luare de foloase necuvenite, dar dacă medicul solicită o anumită sumă de bani pentru a efectua un serviciu, este luare de mită. În acest caz, se demarează o anchetă, iar dacă medicul este găsit vinovat, îi este retras dreptul de a practica.”

Se pare că astfel de acuzaţii aduse medicilor, nici măcar neoficiale, nu au ajuns la urechile  managerilor unităţilor sanitare care se arată convinşi de faptul că nici un medic  arădean nu ar îndrăzni să ceară  bani de la pacienţi pentru vreun serviciu. Dr. Mirandolina Prişcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean declară: „De când sunt eu manager, nu a fost depusă nici măcar o sesizare oficială şi nu cred că este cazul. Eu am încredere în colegii mei pe care îi apreciez şi nu cred că ar avea motive de a comite un asemenea gest.”

Încrederea în personalul medical este împărtăşită şi de Carmen Lucuţa, director al  Spitalului Clinic Municipal care consideră: „Nu a fost depusă nici o plângere, dar în cazul în care s-ar întâmpla aşa ceva, am demara o anchetă, iar celui găsit vinovat i s-ar desface contractul de muncă. Nimeni nu impune pacineţilor să ofere atenţii medicilor”.

Acestea fiind spuse, situaţia reclamaţiilor şi cea reală  (susţinută însă doar pe la colţuri şi în discuţii în cercuri restrânse) sunt invers proporţionale. Iar sfatul celor cu putere de decizie ar fi cam aşa: „Nu oferiţi bani medicilor, au ei salariul lor, iar dacă îndrăznesc ei să ceară bani, îi zburăm de pe posturi.”

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro