Stire

Fondul clasei - Interzis... dar obligatoriu

04.06.2008 ⋅ 0 comentarii

A realiza un profit de pe urma drepturilor altuia se numeşte în limbaj penal, fraudă. În instituţiile de învăţământ din ţara noastră s-a împământenit regula  conform căreia fiecare clasă este obligată să plătească un fond al şcolii şi al clasei.

Aceste două denumiri sunt menite să provoace panică pentru buzunarele elevilor dar în special pentru cei care suportă aceste plăţi ilegale, şi anume părinţii. În oraşul nostru, aproape că nu există şcoală care să nu oblige elevii să plătească cel puţin fondul şcolii. Având în vedere cheltuielile şi aşa destul de mari care sunt necesare doar pentru a menţine un elev în şcoală, colectarea în plus al acestor fonduri nu face altceva decât să îngreuneze şi mai mult viaţa părinţilor.

Desigur că şi directorii instituţiilor de învăţământ sunt îndreptăţiţi să perceapă aceste fonduri, având în vedere banii foarte puţini care sunt alocaţi pentru soluţionarea problemelor care apar într-o şcoală.  E limpede faptul că întreţinerea unei şcoli necesită o grămadă de cheltuieli. Tocmai din această cauză, corpul didactic se vede obligat să se descurce aşa cum poate. Iar a cere bani de la părinţi este una dintre cele mai eficiente metode de a câştiga bani. Profesorii profită de pe urma faptului că părinţii nu au ce face şi astfel asistăm la un şantaj tacit: dacă nu plăteşti, s-ar putea ca odrasla ta să aibă probleme în această şcoală. Resemnarea părinţilor este apoi exploatată de cei care sunt meniţi doar să creeze caractere...

Nu-ţi convine, pleacă!

Dacă banii ar fi folosiţi doar în scopul invocat de către direcţiunea şcolii, nu ar fi nicio problemă. Din păcate ei se folosesc şi pentru alte lucruri adiacente, cum ar fi: chefuri ale profesorilor, cadouri care constă în lănţişoare de aur ori brăţări şi alte lucruri personale. Fie că vreau, fie că nu, părinţii se simt obligaţi să scoată banii. Dacă vreunul îndrăzneşte să ceară lămuriri în legătură cu banii săi, ori să pună la îndoială legalitatea acestor fonduri, imediat este „trezit“ la realitate: „nu-ţi convine, poţi să îţi iei copilul de la şcoala asta şi să te muţi“. Aşa sună ameninţarea unui director de instituţie de învăţământ din oraşul nostru, pe care din bun simţ, am dorit să nu îi menţionăm numele. Informaţia ne parvine de la un părinte care a avut „nesimţirea“ să ceară socoteală pentru banii săi.

300.000 de lei pentru un copil

Acelaşi părinte ne spune că la şcoala la care învaţă copilul său, toată lumea este obligată să plătească ambele fonduri. Cu toate că la alte şcoli fondurile sunt facultative, părinţii plătind doar dacă au posibilitatea şi dacă vor să ajute şcoala respectivă, aici toţi sunt obligaţi, indiferent de situaţia materială. „Absolut toată lumea trebuie să plătească pentru că la noi fondurile sunt obligatorii. Plătesc pentru băiatul meu 250.000 pe semestru fondul şcolii şi 50.000 fondul clasei. Nu mai pun la socoteală banii care trebuie adunaţi pentru cadourile profesorilor. Acum mă descurc aşa cum pot, dar de anul viitor şi fetiţa o voi da la şcoală iar cheltuielile vor fi duble. Având în vedere că îmi cresc copiii singură, nu ştiu ce mă voi face“, se plânge mama unui elev. Ce este şi mai trist este însă faptul că pe nimeni nu interesează starea materială în care se află aceasta. „În situaţia mea se mai află o grămadă de părinţi. Majoritatea dintre ei sunt revoltaţi de ce se întâmplă, dar nu au ce să facă. Le este frică de repercursiuni asupra copiilor“, spune femeia. Un alt părinte, ne spune: „Şi eu am doi copii şi trebuie să plătesc 1.200.000 de lei pe an. Niciodată nu am ştiut ce se face cu banii. Nu ni s-a spus decât că trebuie să plătim“.

La Inspectorat, nici o plângere

Dorind să aflăm dacă aceste fonduri sunt legale sau nu, am apelat la Inspectoratul Şcolar pentru a ne lămuri. Mariana Tocaciu, inspector pentru activităţi educative, ne-a declarat: „Aceste fonduri sunt cu desăvârşire interzise. Nu este normal să existe într-o unitate de învăţământ. Directorii şcolilor care recurg la astfel de fonduri, o fac pe propriul risc. Iar dacă vor fi prinşi, sunt pasibili să fie destituiţi“. Până acum nici un părinte nu a depus vreo plângere în acest sens, astfel că cei de la Inspectorat nu au ce să facă. Ei spun că vina o poartă părinţii pentru că nu sesizează organele abilitate.

Finanţele nu ştiu nimic

Având în vedere că avem de a face cu o activitate de colectare de bani, în mod legal, ar trebui înregistrată la finanţe. Banii care sunt primiţi ar trebui să fie însoţiţi de chitanţe. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, Călin Arusti, ne declară: „Noi nu am primit niciodată vreo astfel de declaraţie. Nu s-a plătit impozit pe nici un venit pentru că nu este declarat“. 

Rezolvarea acestei probleme nu stă decât în mâinile celor care plătesc. Deci, a părinţilor. Numai ei pot să pună capăt acestei fraude care adaugă învăţământului românesc o altă bilă neagră.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro