Stire

Arestarea judecătorului Lazăr - Pată neagră asupra Tribunalului arădean

04.06.2008 ⋅ 0 comentarii

Ieri conducerea Tribunalului    şi-a prezentat poziţia adoptată faţă de arestarea judecătorului Ioan Lazăr, ridicat în urmă cu câteva zile de procurorii DNA. Reacţia vine după ce presa a aruncat o pată neagră asupra Tribunalului, ca urmare a arestării unui cunoscut judecător. Motivul, luare de mită în cazul unui dosar penal.

Conducerea Tribunalului Arad a aflat despre arestarea magistratului din presă, neprimind până în acest moment un comunicat oficial. „Tot ce ştim, ştim din ziare. Am citit toate articolele referitoare la acest caz dar şi reacţiile. Iar vestea am primit-o cu regret pentru că indiferent de finalitate, cu siguranţă nu a avut un impact pozitiv asupra instituţiei noastre”, a declarat Ştefan Lucaciuc, preşedintele Tribunalului.

Până la finalizarea anchetei, judecătorul Ioan Lazăr a fost suspendat din funcţie. Cât despre viitorul profesional al judecătorului, acesta nu poate fi încă decis. „Joi se va discuta suspendarea din fucţie, suspendare care va dăinui până la scoaterea de sub acuzaţii sau la încetarea lor. În caz de condamnare, însă, judecătorul Ioan Lazăr va fi demis din funcţie”, a mai adăugat preşedintele Tribunalului. Până la o decizie, judecătorul acuzat de luare de mită beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Ridicat de DNA

Filmul întregii poveşti este destul de complicat. Totul a început vineri seara când  judecătorul arădean a fost reţinut. Acesta se afla în acel moment la o petrecere, într-un alt judeţ. De acolo, magistratul a fost adus sub escortă, acasă, la Arad, de unde a plecat direct spre Timişoara, la Curtea de Apel. Acolo a primit mandat de reţinere pe 24 de ore, iar apoi a fost transportat la Bucureşti, unde     s-a dispus arestarea sa pe 29 de zile.

Deocamdată, toţi aşteaptă cu sufletul la gură verdictul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care astăzi va judeca contestaţia formulată de Lazăr în ceea ce priveşte arestarea sa.

Bani dispăruţi

„Cazul Lazăr” promite multe surprize în faza de cercetare penală. Conform informaţiilor noastre, cei 25.000 euro, cu serii înregistrate, proprietatea Ministerului Justiţiei, folosiţi pentru a proba aşa-zisa luare de mită au fost oferiţi de Ştefan Marina, cel în favoarea căruia judecătorul Ioan Lazăr a soluţionat un dosar de fals, instrumentat cu neînceperea urmăririi penale de Parchet şi atacat în instanţă de o firmă care s-a considerat păgubită, între vămile română şi sârbă, la Jimbolia, acolo unde cel considerat complice, Traian Marius Sabău, lucra la un duty-free-shop. Deşi operaţiunea a fost supravegheată de procurori, bancnotele cu seriile respective au dispărut pur şi simplu, nefiind găsite nici la percheziţiile efectuate ulterior de organele de anchetă. Mai mult, Traian Marius Sabău ar fi întors foaia, declarând că de fapt nu urmărea să îi ofere mită judecătorului şi că l-ar fi minţit pe Ştefan Marina că îl cunoaşte şi îi poate rezolva problema cu dosarul din instanţă.

Ieri, preşedintele Tribunalului Arad, Ştefan Lucaciuc, a confirmat faptul că banii nu au fost găsiţi cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliul lui Ioan Lazăr. „Din câte ştiu eu, până acum nu s-au găsit banii cu ocazia percheziţiilor făcute de procurori”, a declarat Ştefan Lucaciuc.

Astăzi are loc judecarea plângerilor înaintate de judecătorul Ioan Lazăr şi de cel considerat complicele său, Traian Marius Sabău, împotriva măsurii de arestare preventivă pentru 29 de zile, decisă de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cursul zilei de sâmbătă, 31 mai.

Probabil că zilele următoare vor aduce şi clarificări privind soarta celor 25.000 euro, banii Ministerului Jusdtiţiei, disponibilizaţi pentru a proba cazul de luare de mită, care au dispărut.

Reacţii...

Judecătorul Horia Oprean, cel despre care se discuta în momentul în care s-a făcut publică arestarea că l-ar fi năşit pe judecătorul reţinut, ia atitudine. Acesta consideră că ceea ce s-a spus a fost o defăimare a numelui său, pentru că el nu a avut nicio legătură cu cel arestat şi că nu i-a fost naş de căsătorie.

 „Cu acest coleg nu am băut nici măcar o cafea, nici nu ştiu măcar unde locuieşte şi nu am fost invitat la nici una dintre nunţile sale. Naşul lui de cununie a fost Sever Jurcă, lucru pe care îl poate confirma chiar el. Judecătorului Ioan Lazăr nu i-am călcat pragul casei nici măcar o dată în viaţa mea. Suntem doar colegi”, a precizat Horia Oprean.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Neagu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro