Stire

La ordinea zilei - Ambulanţierii atacaţi de pacienţi

04.06.2008 ⋅ 0 comentarii

Două echipaje de Ambulanţă au fost atacate în ultimele 24 de ore, în timp ce interveneau la urgenţe. Primul incident s-a produs duminică, chiar în ziua alegerilor, când, în urma unui apel de urgenţă, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Arad s-a deplasat la o adresă din municipu pentru a salva viaţa unui tânăr care încerca să se sinucidă.

Ambulanţierii nu au fost bine primiţi în locuinţa acestuia. „Am fost atacaţi cu un cuţit de bucătărie atunci când am încercat să-l ajutăm“, a declarat un asistent implicat în incident. În cursul zilei de luni, un alt echipaj a avut de pătimit, de această dată în judeţ. Aici, un bărbat căzut pe şosea şi beat a sărit la gâtul celor de la ambulanţă. Aceştia, după multe eforturi de a convinge victima că vor să-i acorde primul ajutor, au fost nevoiţi să-l lege de targă pentru a-l putea transporta la spital.

La ordinea zilei

Chiar dacă pare incredibil, angajaţii Serviciului de Ambulanţă s-au obişnuit cu acest gen de intervenţii la limita pericolului, am putea spune. Şi dacă au scăpat de autospecialele vechi care le puneau viaţa în pericol, după ce Ministerul Sănătăţii Publice şi-a aplecat ochiul  „vigilent“ şi asupra lor înnoindu-le parcul auto, acum bieţii ambulanţieri au parte de intervenţii care mai de care mai spectaculoasă. Toate acestea pentru un „ban de sută în plus“, pentru că sporul oferit la salariu este extrem de mic, de aproximativ 10%.

Conducerea Serviciului pare că nu ştie nimic de aceste incidente. „Nu ştiu să vă spun pentru că nu  s-au raportat asemenea incidente“, ne-a declarat Roberto Schill. Sau poate că ameninţările cu moartea sau cursele nebuneşti în miez de noapte pentru salvarea vieţilor fac deja parte din viaţa medicilor şi asistenţilor acesti serviciu şi nu mai sunt considerate ieşite din comun.

În aceeaşi situaţie, poate nu chiar atât de des, se află şi angajaţii Unităţii de Primire Urgenţe, din cadrul Spitalului Clinic Arad, care, la rândul lor, au zilnic parte de pacienţi recalcitranţi. Anul trecut, un medic s-a trezit cu cuţitul la gât, obligat în acest fel să readucă la viaţă o femeie de etnie rromă. Femeia era moartă de aproape o oră. La vremea respectivă, zeci de jandarmi au blocat poarta de acces în spital pentru a domoli romii furioşi.

În tot aceste timp, medici cu prestigiu în spitale şi cu înfloritoare cabinete particulare consultă sute de pacienţi în condiţii din cele mai avantajoase.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro