Stire

Fascinanta minte a rom?nului - Uleiul restaurantelor, combustibil auto

07.06.2008 ⋅ 0 comentarii

Apuse sunt glorioasele vremuri pe când românii făceau planton peste noapte la cozi să-şi cumpere benzină. La fel şi moda prin care carburantul, rar la vedere pentru şoferii de rând, era înlocuit cu surogate.

În vremurile actuale, substitutul benzinei nu mai e gazolina sau vestitul insecticid Plotox , ci GPL-ul. Ei, bine, în cazul motoarelor diesel, concitadinii ne demonstrează că, peste ani, inventivitatea românului nu s-a atrofiat. Izul de cartofi prăjiţi, grătare sau langoşi lăsat în urmă de unele maşini în trafic nu trebuie pus pe seama senzaţiei de foame. Pur şi simplu, mulţi dintre posesorii de maşini diesel nu îşi fac plinul cu motorină, ci cu ulei pentru gătit care a fost folosit în restaurante.

Audi cu… untdelemn de la bunica

Când şi-a cumpărat maşina, Adrian Meleag nu s-a gândit că va putea vreodată să îi facă plinul gratis. N-a costat mult Audi-ul albastru, doar 400 de euro. Însă faptul că proprietarul a ales un motor diesel îl salvează acum de multe cheltuieli. Consătenii i-au lărgit orizontul atunci când i-au vândut un pont fabulos. „Am aflat de la oamenii din sat că tractoarele merg tare bine cu ulei de gătit o dată ars, pe care patronii de restaurante îl aruncă . Atunci mi-a venit ideea să încerc şi la maşina mea. Nici nu-ţi dai seama că nu merge cu motorină. Trebuie numai să ai grijă la depuneri, înainte să pui ulei în rezervor. Eu am un butoi în care le decantez: resturile arse de mâncare rămân la fund şi mai sus am montat un robinet prin care pun uleiul curat în bidoane, apoi în maşină”, explică arădeanul. El îşi motivează decizia argumentând cu preţul mare la care litrul de motorină a ajuns şi lipsa banilor. Omul spune că majoritatea colegilor de serviciu, posesori de maşini diesel, procedează la fel. Nu trebuie decât să cunoşti pe cineva la un restaurant  şi plinul gratis îţi este asigurat. Totuşi, interlocutorul admite că, în lipsa unui cunoscut în domeniul alimentaţiei publice, uleiul ars se poate procura la un preţ maxim de trei lei litrul. Investiţia merită şi aşa, pentru că buzunarul e cruţat de diferenţa de minim un leu şi cincizeci de bani pe litru rămasă până la preţul litrului de motorină. Benefic sau nu pentru motor, uleiul comestibil pe post de combustibil e categoric mai sănătos decât motorina procurată „pe sub mână ” , sub preţul pieţei.

Merge şi cu paie

Incredibil pentru mulţi dintre noi, gestul arădenilor care alimentează de la restaurant nu dăunează maşinilor. Principalul motiv pentru care nici demarajul nu este afectat e asemănarea dintre componentele uleiului comestibil cu cele ale motorinei aditivate, Bio, obţinută la rândul ei din plante. „Teoretic, motoarele diesel pot funcţiona aproape cu orice combustibil, pentru că au  compresia şi arderile mai intense decât motoarele pe benzină. Ca să vă lămuriţi, profesorul meu care preda motoare în facultate ne-a spus că, la o adică, motorul diesel ar funcţiona şi cu paie tocate, tocmai pe acest considerent”, lămureşte Voicu Şandru, directorul Registrului Auto Român din Arad. Deşi neomologată, noua practică a posesorilor de maşini diesel adună tot mai mulţi adepţi în Arad. Nu ne rămâne decât să vindem benzinarele, să cumpărăm maşini diesel şi să ne împrietenim cu patronii restaurantelor. Iar dacă veţi mai simţi izul de cartofi prăjiţi sau alte delicatese prin oraş, nu fiţi siguri ca vă este foame.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro