Stire

Tur liniŞtit - Alegeri fără incidente majore

16.06.2008 ⋅ 0 comentarii

Deşi se anunţa un tur al doilea al alegerilor locale extrem de agitat, datorită mai ales ambiţiilor imense puse în joc în multe dintre cele 32 de unităţi administrativ-teritoriale unde s-a organizat acest tur, totuşi ziua de ieri a trecut fără incidente majore. Oamenii şi-au văzut de problemele lor, candidaţii   s-au supravegheat reciproc, însă nu au mai fost consemnate probleme de genul celor care, în unele localităţi, au fost în primul tur.

Prezenţa la vot a fost şi ea destul de bună, în unele localităţi, în timp ce în altele alegătorii nu s-au arătat prea harnici. Remarcăm doar faptul că, după trecerea pragului de ieri, ecuaţia primarilor a fost rezolvată pentru toate localităţile din judeţul Arad.

Prezenţă slabă la vot la  Lipova

Lipova este unul din cele două oraşe arădene în care primarii nu au fost aleşi din primul tur. În cursă au rămas Marius Jurcă, de la PD-L şi Petre Toma, de la PSD, acesta din urmă susţinut de liberali, PNG şi conservatori. Ieri, la orele amiezii, prezenţa la urne la Lipova abia trecea de 20 la sută, la secţiile de votare fiind linişte mare. În raidul nostru am trecut pe la câteva secţii de vot de pe artera principală care străbate oraşul, fără a constata vreo problemă. Au existat semnale că se organizează, ca şi acum două săptămâni, transportul organizat al alegătorilor spre secţiile de votare însă nu am reuşit să şi observăm acest fapt.

Bătaie pentru Şicula

Şicula a prilejuit o bătălie fără menajamente între primarul în funcţie, Aurel Radiţa, de la PD-L, care lupta pentru un al treilea mandat şi viceprimarul liberal Avram Ardelean. Spre deosebire de alte localităţi unde s-a organizat turul al doilea, la Şicula prezenţa la vot a fost semnificativ mai bună. La ora 16, se prezentaseră la urne peste 65 la sută din alegătorii din satul lui Aurel Radiţa, Chereluş, peste 53 la sută din cei din reşedinţa de comună, Şicula şi peste 41 la sută la Gurba dar cifrele continuau să crească deoarece locuitorii se prezentau constant la secţiile de vot. A surprins numărul mare de alegători pentru care s-a solicitat urna mobilă la Gurba, peste 30, dar traseul acesteia a fost atent monitorizat, mai ales că urna a fost însoţită de candidatul liberal la Primărie.

La Şicula au fost două secţii de votare, ambele atent monitorizate de către reprezentanţii poliţiei. Membrii secţiilor de votare au fost bine organizaţi. La intrare, era coadă. Un reprezentant al secţiei avea grijă să se intre fără probleme. Oamenii erau direcţionaţi spre buletinele de vot şi să stea cât mai puţin la vot. Cei care-şi uitau acasă ochelarii, primeau împrumut ochelarii membrilor secţiei de votare. Şi urna cu buletinele a fost atent monitorizată. Practic, a fost greu ca cineva să încerce să fraudeze alegerile la Şicula.

Au fost totuşi şi momente mai vesele. Un bărbat grăbit a luat din greşeală la plecare buletinul soacrei unui alt localnic. Pentru a apăra onoarea soacrei, ginerele a fugit să facă schimb de buletine. Bătrânul Constantin Căprar are 80 de ani. El a venit să-şi voteze primarul. „Am lucrat 32 de ani la cazanul de ţuică. Of, ce vremuri”, îşi aminteşte moşul Căprar. Întâlnindu-şi nepoatele pe drum, Constantin Căprar a ţinut neapărat să ni le prezinte.

Alegerile de la Şicula au fost atent monitorizate de către reprezentanţii PD-L. Deputatul Constantin Igaş, Nicolae Ioţcu, primul preşedinte de Consiliu judeţean ales prin vot uninominal, consilieri judeţeni au venit la Şicula să vadă cum decurg alegerile.

Liberalii contestă la Şiclău

La Grăniceri şi-au măsurat forţele Claudiu Bătrânuţ (PNL) şi Marius Chiş (PC). PNL a depus o reclamaţie la Biroul Electoral Judeţean, deoarece au fost depuse 36 de solicitări de vot cu urna mobilă. Până după-amiază, la Şiclău au votat aproximativ 300 de persoane, iar solicitările de urne mobile însemnau mai mult de 10% din cei care au votat.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin_Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro