Stire

Spitalele arădene, ?n urmă cu standardele europene

17.06.2008 ⋅ 0 comentarii

La nivelul judeţului Arad, nici un spital, sau secţie de spital, nu este în prezent, construit sau dotat după normele sanitare europene, fie din cauza construcţiei, fie din cauza accesului pacienţilor. Ideea de bază este că de vină nu este nimeni, se face tot posibilul, dar banul ne trage înapoi.

Conform aceloraşi standarde europene, fiecare spital trebuie să fie construit după un anumit circuit interior, intrarea pacienţilor veniţi la consult făcută separat de intrarea bolnavilor la Urgenţe sau în vizită la apropiaţii internaţi. Dacă acest lucru a fost făcut cu succes în mai toate spitalele, un lucru e mai greu de rezolvat, şi anume: ca fiecare salon sau o grupare de două saloane de pacienţi să aibă propriul grup sanitar. Vina nu poate fi aruncată în braţele nimănui: „Majoritatea spitalelor funcţionează în clădiri vechi, şi arhitectonic nu au posibilitatea de a se plia acestor cereri. Însă, la nivelul judeţului, managerii spitalelor îşi dau silinţa să găsească alternative. Cel mai greu este cu grupurile sanitare, pentru că crearea mai multor grupuri sanitare ar împuţina numărul paturilor pentru pacienţi”, declară dr. Pavel Vrabie, medic epidemiolog al Autorităţii de Sănătate Publică.

Spitalul cu cel mai mare număr de pacienţi este, fără îndoială, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, acolo unde, tocmai pentru a se face ceva pentru a îndeplini normele sanitare, în momentul de faţă se lucrează la grupurile sanitare, care vor fi ultramoderne. Însă posibilitatea ca saloanele pacienţilor să fie reduse ca număr, nu este viabilă, ţinând cont de numărul mare de pacienţi care a determinat, nu de puţine ori, ca paturile să fie supraaglomerate. Dr. Pavel Vrabie, ne mai informează: „La mod ideal, nici un spital nu îndeplineşte normele europene, şi tocmai pentru acest fapt, se va construi noul spital de urgenţă, care va fi construit la standarde, şi prin construirea acestuia va fi posibilă o regândire a celorlalte spitale şi secţii de spitale arădene.”

Toate aceste modificări pot fi făcute în timp, şi cu mari eforturi materiale. Însă, la final, sistemul sanitar arădean nu va mai fi ameninţat cu desfiinţarea spitalelor care nu funcţionează după normele sanitare prevăzute de Uniunea Europeană.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro