Stire

Aradul, invadat de şerpi

18.06.2008 ⋅ 0 comentarii

Aradul tinde să devină încet dar sigur o insulă a şerpilor. Tot mai multe exemplare de şerpi au început să îşi facă apariţia în oraşul nostru în urma  încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. Dacă în anii precedenţi prezenţa şerpilor era semnalată doar în zonele mlăştinoase şi împădurite sau în apropierea Mureşului, astăzi avem de a face cu o adevărată invazie târătoare.

Cel mai îngrijorător lucru îl reprezintă însă apariţia viperei cu corn care era prezentă până nu de mult doar de la Păuliş înspre Deva, pe Valea Mureşului. În ultimul an însă, acest exemplar deosebit de periculos s-a extins înspre oraşul nostru. În Ghioroc s-au găsit deja câteva exemplare mature, care au îngrozit comunitatea.

Situaţia cea mai îngrijorătoare o găsim în Gai, unde foarte mulţi oameni s-au plâns de faptul că şerpii s-au înmulţit atât de mult în acest an, încât au început să se apropie tot mai mult de casele acestora. Asta nu înseamnă însă că şerpi nu au fost văzuţi până şi în Parcul Copiilor, unde s-au tras datorită ridicării nivelului râului Mureş.

„Vara sunt foarte mulţi“

Floare Herlo locuieşte în Cartierul Gai. Nici ea nu ştie ce se întâmplă în ultima vreme, de s-au înmulţit atât de mult. „Vara asta este de abia la început, şi am văzut deja mai mulţi decât în orice alt an. De fapt nici nu este de mirare, având în vedere mlaştinile care se află aici şi mizeria asta“, spune Floare Herlo. Ea este îngrijorată de faptul că şerpii se bagă la ea în grădină, ajungând până şi în curte.

Le este teamă pentru copii

Irina Nacu locuieşte şi ea în Cartierul Gai. Are trei copii mici şi îi este teamă să îi mai lase să iasă din casă. „Este foarte periculos. În stufărişul ăsta am văzut nenumăraţi şerpi. Unii sunt foarte mari, ajungând până la doi metri. Numai zilele trecute am văzut nişte copii care veneau de la şcoală, jucându-se cu unul. Problema este că tot timpul e plin de copii. Joacă fotbal şi se duc să caute ouă de fazani ori de raţe sălbatice“, spune îngrijorată femeia.

Se ridică în coadă şi atacă

Un lucru de care am rămas stupefiaţi au fost spusele lui Dumitru Geanâm. Acesta ne-a povestit cum a dat peste nişte şerpi care erau în perioada de împerechere. „Am dat peste ei din greşeală. Erau atât de mulţi, încât puteai să umpli vreo trei găleţi. Când m-au simţit, au început să se ridice în vârful cozii şi să atace. Aproape că mi-a stat inima în loc. Am luat-o la fugă“, ne povesteşte omul. De la el am aflat că sunt două feluri de şerpi: negrii şi cenuşii. Unii sunt foarte mari, ajungând la doi metri. Acestea sunt exemplare mature care au supravieţuit şi s-au dezvoltat.

Părerea herpetologului

Am dorit să aflăm şi părerea unui specialist. De aceea l-am contactat pe herpetologul arădean Istvan Steinhubel, proprietar al unei crescătorii de şerpi. Acesta nu a apărut foarte afectat de problemă, văzând situaţia dintr-un total alt punct de vedere: „Nu şerpii sunt cei care se extind, ci noi, oamenii. Toţi aceşti şerpi sunt absolut inofensivi, fiind şerpi de apă sau „de casă“, în denumire populară. Sunt chiar foarte buni, deoarece se hrănesc cu pui de şoareci. Abia de la Păuliş încolo avem de a face cu vipere“. Mai mult, acesta consideră că a avea şerpi în jurul casei este un lucru foarte bun. „Doar mentalitatea oamenilor este greşită în ceea ce priveşte şerpii“, spune Steinhubel. El aduce în favoarea spuselor sale, un studiu recent care arată că un singur şarpe face o economie de o tonă de cereale pe an, hrănindu-se cu şoareci.

 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro