Stire

Aradul, municipiul cu doi primari

20.06.2008 ⋅ 0 comentarii

După două zile de întâlniri cu reprezentanţii partidelor politice care au promovat consilieri municipali, mai puţin cei ai Partidului Conservator care, aşa cum am mai anunţat, s-au retras după 15 minute de aşteptare şi nu au mai revenit, primarul Gheorghe Falcă a prezentat, ieri, un amplu raport privind tematicile abordate. Apoi a anunţat că, în conformitate cu legea, au fost precizate asocierile în grupuri de minim trei consilieri în viitorul consiliu local. După cum era de aşteptat, consilierii PSD cu cel de la PC vor forma unul dintre grupuri, altul va fi cel al alianţei PNL-PNŢCD iar PD-L şi UDMR vor alcătui cel mai numeros grup de consilieri. S-a mai discutat despre noile comisii, consilierii optând deja în principiu pentru apartenenţa la acestea. Noutatea ar putea fi însă reducerea numărului de comisii de la cinci la patru care să fie mult mai dinamice, în urma unei propuneri venite din partea unui partid politic. „Nu a venit de la PD-L”, a ţinut să precizeze Gheorghe Falcă.

Aradul va avea un City-manager

Una dintre noutăţile noului mandat, comunicată de primar reprezentanţilor partidelor politice, va fi că în noua organigramă a Primăriei pe postul de City-manager, aflat şi acum în organigramă dar neocupat, va fi  numită o persoană care va avea, printre altele, sarcina de a semna documentaţiile pe care legea nu prevede expres că este sarcina primarului să le semneze. „Voi scăpa de aproximativ 90 la sută din documentele pe care le am acum de semnat”, a spus Gheorghe Falcă. Primarul a precizat că zilnic semna sute de documente, de la autorizaţii de construcţie pe care doar primarul le poate semna, până la aprobări de cereri de concedii de odihnă pentru personalul primăriei.

Se va propune şi un regulament nou şi, crede Gheorghe Falcă, mai adecvat muncii în consiliul local, propunere cu care, spune primarul, toate forţele politice au fost de acord.

Aradul, aceleaşi impozite de trei ani

Un capitol important al discuţiilor a vizat nivelul îndatorării Aradului precum şi cel al taxelor şi impozitelor locale. Gheorghe Falcă a prezentat un desfăşurător din care a reieşit că vârful de îndatorare va fi atins în anul 2010, când se va atinge pragul de 9,55 la sută, adică de trei ori mai puţin decât prevede maximul din legislaţia în vigoare. Aradul are un grad sensibil mai mic de îndatorare faţă de Timişoara sau Oradea, a precizat Gheorghe Falcă. În ceea ce priveşte impozitele şi taxele locale, acestea nu au mai fost majorate de trei ani în Arad şi nu vor fi nici anul viitor. Proiectul de hotărâre în acest sens a întrunit deja un consens al viitorilor consilieri, crede primarul, deşi nu exclude ipoteza ca în şedinţa de consiliu să existe şi propuneri de reducere a acestora.

Primarul a mai vorbit despre marile proiect în derulare în Arad, despre faptul că importantul proiect privind centrul istoric a primit undă verde şi, după ce va fi aprobat în şedinţa CRESC se vor putea derula etapele accesării finanţării şi licitaţiei pentru demararea efectivă a lucrărilor.

Prefectul este în tranşee

Primarul Gheorghe Falcă nu a dorit să comenteze anunţul făcut de prefectul Gavril Popescu, că ar putea ataca toate hotărârile de consiliu local care urmau să fie adoptate în şedinţa CLM de ieri. „Prefectul este în tranşee”, a fost singurul comentariu al lui Falcă pe această temă. Primarul a mai precizat că era nevoit să convoace şedinţa de consiliu local de ieri deoarece, conform legii, până la învestirea celor rezultaţi în urma alegerilor locale, vechiul primar şi vechiul CLM rămân în funcţie cu toate drepturile şi atribuţiile legale ce le revin.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin_Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro