Stire

Primării ?ngropate ?n datorii de miliarde

01.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Datorii de miliarde de lei... Asta au lăsat în urmă câţiva primari din judeţ care au pierdut alegerile. Din informaţiile primite de la preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, este vorba despre foştii edili din localităţile: Lipova, Săvârşin, Zăbrani şi Şilindia.

„La Lipova au fost descoperite datorii de aproximativ şapte miliarde de lei, la Săvârşin de 4,9 miliarde de lei, iar la Şilindia de patru miliarde. Şi la Zăbrani datoriile sunt foarte mari, însă actualul primar nu a reuşit încă sa facă o situaţie exactă, pentru că trebuie să găsească toate facturile...”, a declarat Ioţcu.

Preţuri „umflate” la facturi

La prima vedere se pare că, pe lângă faptul că s-au angajat în lucrări şi proiecte pe care nu au reuşit să le onoreze, foştii primari au dat tunuri, „umflând” preţurile la facturi. Gheorghe Pleş, noul primar al localităţii Săvârşin ne-a mărturisit că primăria pe care o conduce are datorii de aproximativ cinci miliarde, pentru că fostul primar, Ioan Vodicean, a contractat firme pentru executarea unor lucrări, iar apoi nu a mai plătit contravaloarea acestora. „Vă voi spune sumele mai mari pe care le-am reţinut deocamdată. Este vorba despre 332 de milioane de lei vechi, pentru repararea unui punct sanitar care nu funcţionează, dar este în patrimoniu şi a trebuit să fie conservat; 150 de milioane de lei vechi pentru şcoala din satul Toc, unde a fost reparată încălzirea centrală; 120 de milioane de lei vechi la Valea Mare, pentru reparaţii la un cămin cultural; de 118 milioane de lei vechi s-au achiziţionat materiale de construcţii pentru şcoală, primărie şi căminul cultural din Săvârşin; 269 de milioane de lei vechi pentru înfiinţarea Biroulul de evidenţă a populaţiei şi achiziţionarea tehnicii pentru acesta (computere, aparat foto). Încă o factură de 580 de milioane de lei vechi trebuie achitată unei societăţi din Baia Mare, care s-a ocupat, pentru primărie, de diverse documentări”, a spus actualul edil şef.

Pe lângă toate aceste datorii, Gheorghe Pleş a spus că, Primăria mai are de achitat un miliard de lei angajaţilor. Aceştia au câştigat un proces pentru acordarea unui spor de dispozitiv, în valoare de 25 la sută din contravaloarea salariului de încadrare. „Fostul primar a avut termen ca până în luna martie a acestui an să le dea banii angajaţilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ca să nu mai spun că nici angajaţii unităţii sanitare din localitate nu şi-au primit salariile din luna mai”, a adăugat noul primar. 

Curtea de Conturi ar trebui să se sesizeze

Încă o neregulă gravă care a fost descope-rită la Primăria din Săvârşin de primarul pe funcţie a fost aceea că fostul edil şef a exploatat şi vândut 197 de metri cubi de pădure. „Primăria a cerut Ocolului Silvic să facă marcarea lemnului pentru a putea fi pus în valoare. S-au făcut actele, însă nici un leu din aceşti bani luaţi pe lemne nu a intrat la Primărie...”, a mai spus   Gheorghe Pleş.

O altă primărie „exemplu”... negativ este cea din Şilindia. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicoale Ioţcu, ne-a informat că fostul primar al localităţii a emis facturi cum că ar fi achiziţionat obiecte de birotică, mai mult hârtie pentru xerox, în valoare de peste 4 miliarde de lei vechi.

„În aceste cazuri, Consiliul Judeţean nu poate decât să constate neregulile. Noi nu putem să luăm măsuri. Curtea de Conturi ar trebui să se sesizeze să facă nişte controale şi să ia măsurile de rigoare”, a încheiat Nicolae Ioţcu.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro