Stire

Se restituie taxa auto

02.07.2008 ⋅ 0 comentarii

În prima zi de aplicare a noii legi, zeci de arădeni s-au prezentat la ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, atât pentru a-şi depune cererile pentru calcularea noii taxe, cât şi pentru recuperarea banilor plătiţi pentru vechea taxă de înmatriculare. Oamenii erau în schimb dezorientaţi, pentru că nu ştiau procedurile prin care îşi vor putea recupera cele peste 200 de miliarde de lei vechi, plătiţi până în prezent pentru vechea taxă. „Am venit să mă interesez dacă într-adevăr se pot recupera banii pe care i-am dat anul trecut pe prima înmatriculare. Am plătit 1.040 de euro anul trecut, iar am înţeles că noua taxă mă costă doar 377 de euro, urmând să primesc înapoi diferenţa. E oricum o diferenţă mare între vechea şi noua taxă“, ne spune un arădean.

Călin Arusti, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, ne explică diferenţele de preţ: „Pentru a observa impactul acestei noi legi, pentru o maşină cu 1.600 cm3 şi o vechime de peste 6 ani, poseso-rul a plătit pentru taxa de primă înmatriculare peste 2.900 de euro. În schimb, taxa de poluare îi va scoate posesorului automobilului respectiv, aproximativ 665 de euro“. Mai trebuie precizat faptul că noua taxă este mai mică pentru maşinile second-hand, şi mai mare pentru cele noi. Plata se va face în funcţie de emisiile de dioxid de carbon în cazul maşinilor noi şi second-hand ale căror motoare îndeplinesc standardele Euro 4 sau Euro 3. În cazul celor-lalte automobile, cu tipuri diferite de poluare, se vor lua în calcul emisiile de noxe înscrise în cartea maşinii.

Noua variantă oferă posibilitatea contribuabililor de a contesta valoarea taxei, dacă aceştia pot dovedi că maşina pe care vor s-o înmatriculeze poluează mai puţin. „Pentru restituirea sumelor, contribuabilii arădeni vor trebui să depună o cerere tip de restituire, la administraţia finanţelor publice, alături de care se va anexa, în original sau în copie, documentul doveditor al plăţii speciale care să ateste efectuarea acesteia, precum şi copia Cărţii de identitate a vehiculului şi a Certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora“, au precizat surse din Administaţia Finanţelor Publice Arad.

Conform DGFP Arad, restituirea acestor sume se face în contul bancar indicat de către solicitant, sau în numerar la ghişeul trezoreriei în termen de 45 de zile de la depunerea cererii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro