Stire

La Universitatea de Vest ?Vasile Goldiş?, Şcoala de vară francofonă

08.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Cea de-a XIV-a ediţie a Şcolii de Vară Francofone „Patologie şi Farmacologie Moleculară. Biotehnologii“, organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, sub patronajul Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe din Paris, a debutat ieri, în Amfiteatrul „Emil Racoviţă”, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii.

Şcoala de vară „Patologie şi Farmacologie Moleculară. Biotehnologii“, aflată la a XIV-a ediţie în România, a debutat la Iaşi la Universitatea „Al. I. Cuza”, iar în ultimii patru ani cursurile se desfăşoară   la – Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad. Profesorii francezi care susţin cursurile din cadrul şcolii de vară aparţin unor universităţi de prestigiu din Franţa, cum sunt Universitatea de  Ştiinţe şi Tehnologii din Lille, Universitatea din Nantes,  Lyon, Toulouse sau renumitul Institut Pasteur din Paris.

La deschidere au participat Pr. Emér Jean Montreiul, de la Universitatea de  Ştiinţe şi Tehnologii din Lille, Franţa, care a susţinut cursul „Celula. Istoria şi povestea explorării celulelor”, iar Prof. Univ. dr. Thierry Levade cursul „Sphingolipide şi sphingolipidoze (I) - Structura şi metabolismul normal al sphingolipidelor”. La cursuri au participat, de asemenea, numeroase personalităţi în domeniu şi mulţi alţi profesori universitari din România şi străinătate.

Şcoală pentru toţi

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost reprezentată de prof. univ. dr. Iovan Marţian, prorector al UVVG, care a transmis mesajul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Acesta nefiind prezent deoarece a fost plecat cu o delegaţie parlamentară în Quebec, Canada.  Prin intermediul şcolii de vară, participanţii care lucrează în domeniul biomedical au  posibilitatea de a-şi continua pregătirea profesională, totodată beneficiind de creditele necesare educaţiei medicale. Studenţii, masteranzii, doctoranzii şi medicii rezidenţi beneficiază de gratuitate la curs şi acces la materialele bibliografice de specialitate de ultimă oră. De asemenea, cursanţii au posibilitatea stabilirii unor contacte şi obţinerea unor informaţii  în vederea accesării unor programe de studii postuniversitare din domeniul medical, farmaceutic şi biologic.

Acreditat de Colegiul Medicilor

Colegiul Medicilor din România a acreditat acest curs postuniversitar cu 60 de credite EMC conform deciziei CMR, Colegiul Farmaciştilor cu 48 credite, iar Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România de asemenea a creditat cu 40 credite. În urma colaborării benefice dintre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Universitatea Lille Franţa s-a depus şi s-a obţinut în acest an, acreditarea ARACIS pentru programul de master francofon, „Biologie şi Biotehnologii Moleculare cu Aplicaţii Farmaco-Medicale“, care va demara începând cu data de 1 octombrie 2008, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro