Stire

Animalele trebuie menajate de caniculă

09.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Între orele 11-19, animalele nu vor mai fi puse la muncă. În urma efectelor nefaste ale caniculei prelungite din ultima vreme asupra sănătăţii animalelor şi a sănătăţii     publice veterinare, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor, a emis o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate. Astfel, în perioada de cod galben, respectiv cod roşu, preconizată pentru aproape tot sezonul estival,  trebuie respectate norme speciale, menite să combată efectele temperaturilor ridicate.

Norme pentru bunăstarea animalelor

Deţinătorii de animale, agenţii economici, operatorii din industria alimentară şi alte asociaţii profesionale ori neguvernamentale trebuie să respecte dispoziţiile Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Protecţia animalelor. Canicula afectează şi animalele mai mult decât pe om, deoarece nu se pot feri de căldură, iar, uneori, nu se pot aproviziona singure cu apă, într-un cuvânt nu se pot îngriji de sănătatea lor fără intervenţia omului.  Între orele 11-19 sunt interzise transporturile de animale în scop comercial. De asemenea, între aceleaşi ore, proprietarii nu mai au voie să îşi supună la munci animalele, nici să le îndrume spre a merge la păscut. Căldura conferă stare de disconfort tuturor şi generează stres, astfel încât proprietarii vor trebui să programeze de aşa natură vizitele medicului veterinar,  la orele dimineţii, pentru a nu crea un stres în plus animalelor. Tot în scopul protecţiei animalelor,  cele aflate într-o stare proastă a sănătăţii, deshidratate vor fi duse la medic, iar dacă sunt în imposibilitatea de a-şi reveni repede, vor trebui sacrificate pentru a nu devenii o sursă de contaminare amplificată de căldură. Apa potabilă trebuie asigurată în permanenţă la o temperatură adecvată adăpării. Adăposturile trebuie să ferească animalele de razele soarelui şi  să fie asigurată ventilaţie naturală sau artificială. Proprietarii de animale au obligaţia de a asigura hrană în cantităţi mai mici la intervale dese animalelor şi de a uda adăpostuile şi animalele la intervale regulate, ca temperatura corpului să scadă. O atenţie deosebită trebuie acordată monitorizării sănătăţii animalelor pentru a fi detectate semne de hipetermie, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, slăbiciune şi letargie. Structurile administrative  sau private din judeţele neafectate major de caniculă vor asigura sprijin judeţului afectat prin furnizarea  de  furaje, fiind  obligaţi să răspundă prompt la solicitările zonelor afectate.

Direcţia Sanitar-Veterinară Arad  ia măsuri

DSVSA se va asigura de respectarea măsurilor de combatere a efectelor caniculei. Directorul DSVSA Arad, Viorel Agud, declară: „Ne vom asigura că aceste norme de grijă faţă de sănătatea animalelor şi, implicit, a omului sunt respectate. Nerespectarea va aduce după sine sancţionări. Normele sunt suficient de mediatizate şi înţelese,  de aceea sperăm să nu fie ignorate.“  DSVSA Arad se va mai asigura că transporturile de produse de origine animală  se realizează cu mijloace de transport care asigură temperaturi optime păstrării cărnii, deoarece aceasta este o problemă periculoasă pentru om în această perioadă. Vor fi verificate toate unităţile ce se ocupă cu comercializarea sau prepararea produselor din carne. În săptămâna 7-11 iulie, în vizorul DSVSA Arad se află unităţile de alimentaţie publică aflate pe trasee turistice în judeţul Arad.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/