Stire

Brodul de la Lalaşinţ - Singura punte de legătură ?ntre sate

10.07.2008 ⋅ 0 comentarii

De ani de zile localnicii satului Lalaşinţ parcurg zilnic un traseu,  pentru noi, de neuitat. Pentru ei, doar o rutină. Nu există încă un proiect de construcţie a unui pod peste Mureş, care să faciliteze transportul localnicilor din sat, în comuna aparţinătoare, Bârzava. Din acest motiv, de o bună perioadă de vreme, brodul este considerat podul ambulant al Lalaşinţului.

Arta supravieţuirii îşi spune cuvântul şi de această dată. Deşi au condiţiile necesare unui trai decent, majoritatea sătenilor se văd puşi    în faţa faptului de a se deplasa aproape zilnic în Bârzava. Unii dintre ei chiar fac naveta în oraşe. Astfel a fost necesară găsirea unei căi de mijloc. Mureşul trebuia cumva trecut, aşa că localnicii „au inventat” brodul.

De atunci, brodul  a rămas singurul punct de legătură dintre satul Lalaşinţ şi comuna  Bârzava. Cei 340 de oameni care locuiesc în satul Lalaşinţ sunt nevoiţi „să plutească” zi de zi peste Mureş pentru a ajunge în comună, dar nu pot face acest lucru de unii singuri. Şi-au asigurat un „căpitan de bord” pe care l-au pregătit în meseria de „brodaş”.

Vasile Chiciudean este de aproape opt ani la cârma brodului. O muncă nu ca oricare alta, trece de nenumărate ori de pe o parte pe cealaltă a malului, transportând oameni, animale ba chiar şi maşini.

„Este o muncă frumoasă, pe care nu oricine are ocazia să o practice. Suntem doi, unul de zi, iar unul de noapte. Noaptea nu prea avem de lucru, însă stăm de veghe, în special pentru navetişti. Iarna e mai greu, că se mai blochează şi suntem nevoiţi să punem barca, care dealtfel e tot pe cablu, ca şi brodul”, a spus Vasile Chiciudean.

Acesta, fiu al satului, nu îşi aminteşte să fi avut cazuri neplăcute de-a lungul anilor: „Nu s-a întâmplat vreodată să fi căzut cineva, sau alte neplăceri. Este şi plăcut să traversezi Mureşul pe brod. Este mai greu întra-devăr, mai ales să tot învârţi şi de fiecare dată când ajungi la mal să «ancorezi» brodul, mai ales când e încărcat”, a declarat Vasile, „căpitanul de bord” al sătenilor din Lalaşinţ.

Multă verdeaţă, linişte absolută, susurul Mureşului... şi brodul în mijlocul acestui peisaj ca de basm. Tradiţia e nemuritoare în satul Lalaşinţ. Brodul a ajuns o tradiţie, care, cu sau fără voia oamenilor, va rămâne şi o actualitate.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: A. Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro