Stire

O sută de ani de la apariţia autobuzului ?n Arad

14.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Compania de Transport Public Arad sărbătoreşte o sută de ani de la punerea în circulaţie a autobuzelor (1908-2008). Începutul secolului XX a marcat dezvoltarea oraşului, dar şi a transportului public, care a devenit mai performant. Tramvaiului cu cai devenise depăşit şi nesatisfăcător.

„La vremea respectivă municipalitatea se preocupa de introducerea unui nou mijloc de transport pentru cetăţenii Aradului. În cele din urmă au optat pentru autobuz, un vehicul nou apărut în Europa de vest. Astfel că, la 5 mai 1906 se înfiinţează de către Primăria Arad «Societatea de transport cu autobuzele». În acelaşi an se organizează şi licitaţia de a-chiziţionare de autobuze câştigată de firma Westinghouse le Havre (Franţa). Autobuzul agreat avea 20 CP, alimentat cu benzină şi transporta un număr de 36 persoane, fiind cu etaj”, declară Radu Torsin, director CTP Arad. S-au comandat nouă  autobuze din care opt au fost  asamblate în Arad, la fabrica Johan Weitzer.

La 20 iulie s-au stabilit patru trasee

 Autobuzele s-au pus în circulaţie pentru publicul călător pe cele patru trasee stabilite la data de 20 iulie 1908. Până la  sfârşitul anului  s-au parcurs 108.300 km transportând aproape 500.000 de călători. Autobuzele cu etaj au deservit populaţia oraşului până în 1914 când au fost rechiziţionate de armată şi direcţionate spre front. Ele nu au mai fost recuperate.

În anul 1928 se reorganizează trans-portul public, municipalitatea achiziţionând un număr de autobuze de tip Renault, Ford, Berlliet şi Citroen, astfel că în anul 1938 existau 30 autobuze pentru 11 trasee cu o lungime de 42 km.

Dezvoltare după anii ‘90

Dezvoltarea reţelei de transport cu autobuzele s-a făcut în mod spectaculos după 1990, când transportul a început a se extinde peste limitele municipiului, în judeţ. Societatea coordonată de autorităţile locale (IJTLA, devenită în 1991 RAT şi în 1995 CTP) a preluat, în noile condiţii ale economiei de piaţă, sarcini de transport pe  trasee din aria judeţului Arad şi a municipiului Arad. „Dotarea societăţii CTP cu autobuze s-a făcut în mod constant atât cu autobuze noi, cât şi folosite, menţinând un parc operaţional necesar satisfacerii cererilor de transport pe trasee, cât şi a transporturilor speciale în convenţie cu societăţile comerciale nou dezvoltate în municipiu şi judeţ”, afirmă Petru Cuvinean, director tehnic CTP.  La ora actuală  Compania de Transport Public este  principalul operator local de transport public cu autobuzele în aria municipiului şi judeţului. Acum, CTP operează pe  86 trasee (din care 10 sunt în municipiu), trasee curse regulate şi 83 trasee curse în convenţie cu agenţi economici. Parcul auto conţine 190  de autobuze,  din care  69 sunt cu podea  coborâtă. 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia_Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro