Stire

Peste doi ani de zile, Bolnavii de cancer pot ajunge la tratament stradal

17.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Situaţia Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Municipal este una dacă nu tragică, atunci incertă... sediul actual va trebui să fie eliberat peste doi ani de zile, iar găsirea unui nou sediu se preconizează a fi peste patru ani de zile, când se va inaugura noul Spital de Urgenţă. Doi ani de zile rămân astfel descoperiţi, timp în care, în lipsa unui sediu adecvat, bolnavii de cancer riscă să fie trataţi... pe stradă.

Lucrările la noul spital nu avansează aşa cum ne-am fi aşteptat, un spital cu peste 700 de paturi nu se ridică de pe o zi pe alta, şi nici formalităţile nu sunt o treabă floare la ureche. Am contacta-o pe dr. Gabriela Ţârle, director al Autorităţii de Sănătate Publică din Arad, pentru a afla în ce stadiu se află negocierile ce privesc construirea noului Spital de Urgenţă, însă răspunsul a venit mai mult ca o veste proastă, decât o uşurare. Ni s-a comunicat că în prezent nu sunt alte noutăţi, şi că lucrările se află încă în varianta planurilor de construcţie, cu studiile aferente şi aşa mai departe, şi că, bineînţeles, la primirea unor veşti, cetăţenii Aradului vor fi primii informaţi.

Despre Secţia de Oncologie v-am relatat în nenumărate rânduri, drama bolnavilor internaţi acolo sau doar veniţi la tratament este că se tratează într-un sediu revendicat, câştigat de proprietarii care ar fi dispuşi să vândă clădirea şi terenul aferent contra sumei de un milion de euro. După cum ne informează Mihaela Luncan, purtătorul de cuvânt a Spitalului Clinic Municipal, Consiliul Local Municipal, de care aparţine întregul spital, a hotărât să nu achiziţioneze această proprietate.

Vreme de doi ani de zile, spitalul mai poate „adăposti” secţia în acest sediu, dar după expirarea acestor doi ani, va trebui ca autorităţile locale să găsească o alternativă. Iar noul Spital de Urgenţă nu reprezintă o portiţă de scăpare: „Încă nu se cunoaşte spaţiul în care va activa această secţie după ce va trebui să eliberăm clădirea. După cum am văzut postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice, Aradul va avea un spital nou cel mai devreme peste patru ani de zile. Astfel, până când se vor mai elibera spaţiile din unităţile sanitare, va trebui să ne mutăm într-o altă clădire, pentru care se va plăti chirie, şi, din nou, nu vom putea investi nici aici. Însă, eu am speranţa că se va găsi un spaţiu adecvat până când se va construi noul spital şi vom primi un spaţiu potrivit pentru această secţie,” declară Mihaela Luncan.

După ce în lunile precedente s-au tot trâmbiţat progresele pe care le cunoştea planul acestui mult mediatizat nou spital, amorţeala ce a cuprins acest proiect ne face să credem că vor dura aproximativ patru ani de zile până când ne vom putea lăuda cu un spital modern. Până atunci, bolnavii de cancer au actualul sediu de spital: vechi, igienizat dar cu aspect antic şi primitiv.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro