Stire

La Spitalul Matern din Arad, Morţi suspecte, discutate pe la colţuri

17.07.2008 ⋅ 0 comentarii

De-a lungul anilor, concepţia despre sănătate şi în special despre unităţile sanitare s-a transformat din bine în foarte rău, din cauza prejudecăţilor, zvonurilor, convingerilor sau chiar pe suport real. În judeţul nostru, cele mai depreciate sunt cu precădere spitalele, motiv pentru care foarte mulţi bolnavi aleg să migreze la tratament în alt oraş sau chiar în altă ţară. Însă lucrurile nu stau mereu aşa cum se vehiculează.

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Salvator Vuia”, din Arad, şi-a câştigat reputaţia de unitate sanitară în care vieţile nou-născuţilor sunt puse în pericol. De aceea, multe mămici aleg să renege spitalul din judeţul lor şi să îşi nască copiii pe meleaguri străine. Însă lucrurile nu stau aşa cum orice cârcotaş s-ar aştepta: „În primele şase luni ale anului 2008, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Salvator Vuia” au fost aduşi pe lume 777 de copii, dintre care şase născuţi morţi şi trei copii care au murit în primele zile de viaţă. Dintre copiii care au decedat la 0-6 zile de viaţă, un copil s-a născut subponderal, unul prematur, iar al treilea a decedat din cauza unei boli hemoragice neonatale,” declară dr. Bujorel Cornea, director medical al Spitalului Matern.

Moartea celor şase copii născuţi morţi a survenit fie din cauza mamei, fie din cauza unei patologii. Dr. Bujorel Conea, ne informează: „Se poate ca aceşti copii să fi murit din cauza hipertensiunii induse de sarcină, a modului eronat în care a fost urmărită sarcina sau chiar din cauza modului de viaţă şi a condiţiilor în care trăieşte mama.”

Statisticele sunt mai mult decât convingătoare de faptul că în matern, o sarcină poate fi dusă la bun sfârşit fără complicaţii. Însă zvonurile tot există, iar medicii care sunt angajaţii Maternului sunt acuzaţi uneori de a nu fi acţionat prudent, sau chiar că ar fi dus la moartea vreunuia dintre copiii decedaţi în spital. Însă acuzaţiile au rămas doar vorbe aruncate în vânt, fără a fi anchetate şi soluţionate... din cauza faptului că acuzele  au fost nefondate sau din frică ori necunoştinţa părinţilor.

„De la începutul anului 2008 nu a fost înregistrată nici o plângere împotriva vreunui medic din cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Salvator Vuia” din Arad la Comisia de Discplină a Colegiului Medicilor din Arad,” declară Titus Ududec, preşedinte al Colegiului Medicilor din Arad.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro