Stire

Trădarea ?celui mai bun prieten?

18.07.2008 ⋅ 0 comentarii

E greu să-ţi revii după o vizită pe „Bodrogului 5“. Cunoscuta adresă găzduieşte Sectorul de Câini Comunitari. Celor ce văd zilnic atâtea fiinţe mici, nevinovate şi totuşi iubitoare, ajunse acolo din nepăsarea, indiferenţa ori cruzimea „celui mai bun prieten al lor“ - omul, nu cred că le este tocmai uşor. O soluţie rezonabilă nu pare să se fi găsit încă, iar legislaţia este deocamdată ambiguă ori neaplicabilă.

Vagabonzi prin... abandon

Doctorul veterinar Dumitru Ailoaie este unul dintre cei care sunt mereu acolo şi e un optimist. Încearcă să facă totul mai suportabil, pentru toată lumea. Ne-a precizat că acum trăiesc la adăpost circa 230 de câini pe care nu-i vrea nimeni, mulţi dintre ei căţeluşi ori căţelandri. Deşi se loveşte în fiecare zi de aspectul abandonului, tot are credinţa că oamenii vor înţelege până la urmă că e mai „ieftin“ costul unui vaccin ori a sterilizării decât costurile unor muşcături nedorite, îmbolnăviri ori... eutanasierea vinovaţilor fără vină! „Pe mulţi dintre cei  care ne lăsau pur şi simplu căţeii, noaptea, la poartă (nu numai persoane fizice - n.red.) i-am convins că-i mai ieftin să o aducă pe mama căţeilor pentru a o steriliza. Cu sprijinul d-voastră sper ca mult mai mulţi să înţeleagă că aceasta e soluţia“ – ne-a declarat dr. Ailoaie.

Împuţinare prin sterilizare

Multă lume nu înţelege ce „câştig“ aduce sterilizarea. Câinii care sunt sterilizaţi, fie că sunt masculi ori femele, chiar lăsaţi ulterior pe stradă nu mai pot procrea, deci dacă ei mor, alţii nu mai rămân în locul lor. Şi cum ciclul lor de viaţă e scurt, situaţia se rezolvă oarecum de la sine. Dar e nevoie de ceva fonduri tocmai pentru aceste operaţii.

Paznici fideli, doar pe mâncare

„Majoritatea celor care dau telefoane că-i deranjează câinii din anumite zone nici nu vor să-şi dea numele. Mergem acolo şi nu găsim câinii pentru că sunt şi mulţi iubitori de animale care le dau de mâncare, îi adăpostesc şi consideră că avem toţi loc sub soare“ – completează   d-na asistenta Gabi.

Apoi se ignoră voit aspectul că în jurul marilor unităţi de producţie care nu sunt în centrul oraşului e plin de „paznici“ fără plată dar fideli care nu permit apropierea unor intruşi. De asemenea, în parcările din jurul blocurilor care hrănesc, prin unii oameni inimoşi, câţiva câini vagabonzi furturile de şi din auto sunt aproape inexistente. Ca să nu mai spunem că prezenţa pisicilor, aşa-zis vagaboande  a dus la dispariţia şobolanilor şi a şoarecilor din respectiva zonă, fără să coste nici un ban. Se bate monedă doar pe „muşcături“, dar beneficiile sunt uitate mereu.

Ajutooor!

Acum sunt un număr mare de câini care ar avea nevoie de... un cămin. Detalii despre cum se pot face demersurile pentru a lua un căţel acasă se pot obţine la telefonul 0257-214211.

Pe câţiva dintre aceşti „cei mai buni prieteni ai omului“, părăsiţi de... om, i-am imortalizat acolo unde sunt acum: la Adăpostul de câini fără stăpân de pe Bodrogului. Nu-i aşa că privirea lor te întreabă: „Chiar nu mă poţi lua la tine acasă? Te-aş iubi veşnic!“

Sursa: Glasul Aradului

Autor: F.B. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro