Stire

Pentru Şoferi - Examen oftalmologic, doar opţional

21.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Conducătorii auto care îşi reînnoiesc permisul de conducere nu sunt obligaţi să facă vizita medicală, doar dacă actele sunt depuse după expirarea  acestuia, rămânând la latitudinea lor.

Problemele de vedere nu mai pot fi depistate la timp, având în vedere că şoferii nu mai sunt nevoiţi să facă vizite periodice la oftalmolog. Potrivit articolului 44 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, fişa medicală tip din care rezultă că conducătorul auto este apt să conducă, trebuie depusă dacă solicitarea preschimbării s-a făcut după expirarea valabilităţii acestuia.

Astfel, un conducător auto care are permis de conducere de o perioadă îndelungată în care puteau interveni probleme de vedere, poate conduce fără să fi trecut pe la oftalmologie. Legea nu aplică sancţiuni în cazul acestei probleme, din păcate, decât atunci când    deja se văd repercusiunile.

În legătură cu această problemă, Jinga Feldioara, doctor primar oftalmolog afirmă: „Deşi aşa ar putea     fi prevenite multe accidente, şoferii nu vin la control oftalmologic decât atunci când le-a expirat permisul. Atunci constatăm    că defapt aceştia nu ar fi trebuit  să conducă. Mulţi dintre ei suferă de discromatopsie ori au cataractă, mai rău, unii chiar nu apreciază distanţa. Dacă oamenii nu sunt conştienţi de implicaţiile acestor probleme, ar trebui să intervină legea“.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro