Stire

Cea mai cunoscută sărbătoare tradiţională rom?nească - Mii de turişti au t?rguit pe ?Găina?

21.07.2008 ⋅ 0 comentarii

„Târgul de fete” de pe Muntele Găina a adunat şi în acest an mii de participanţi dornici să petreacă un sfârşit de săptămână în vârf de munte.

Vârful Găina, de pe platoul cu aceleşi nume este situat la zonele de „graniţă” dintre patru judeţe: Arad, Alba, Bihor şi Hunedoara. Acesta este locul de întâlnire (în cea mai apropiată duminică de ziua de 20 iulie) a celor dornici de distracţie, muzică, voie bună, dar şi de măncăruri – mai mult sau mai puţin tradiţionale - gătite la peste o mie de metri altitudine. Fiecare dintre cele patru judeţe a încercat să fie la înălţimea evenimentului – pentru proprii participanţi la acest eveniment, dar au fost mulţi turişti ce au venit cu corturile din judeţele Timiş sau Cluj.

Spectacolul folcloric ţinut pe platoul muntelui a adunat zeci   de ansambluri, solişti şi formaţii. În ceea ce priveşte judeţul Arad, să spunem că ansamblurile din Păuliş, Ghioroc şi Nadăş – au fost printre cele ce ne-au repre-zentat cu cinste la spectacolul folcloric desfăşurat în cursul zilei de duminică. Peste o sută de comercianţi au ţinut, şi ei, să-şi rotunjească veniturile, oferind spre vânzare fel de fel de obiecte de artizanat, ceramice sau obiecte din lemn, lucrate de mână. Nu s-au lăsat mai prejos nici cei cu bucătării ambulante – mirosul degajat de grătare sau ceaunele cu gulaş îmbiind trecătorul să se oprească şi să gus- te minunăţiile culinare gătite aici. Dintre oficialităţile Aradului, au fost prezente pe Muntele Găina: vicele CJA – Adrian Ţolea, consilierul judeţean – Ionel Costin, directoarea Centrului Cultural Judeţean – Ana Maria Dumitrean, primarul Aradului – Gheorghe Falcă, dar şi mai mulţi aleşi lo- cali din comunele apropiate.

Cei prezenţi au putut viziona pelicula „Tulnicul“, a regizorului Marian Crişa, câştigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, care a fost invitat special la Târgul de Fete.

Un alt moment important s-a consumat în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când judeţele participante s-au întrecut în dimensiunile focurilor de tabără pe care le-au făcut. La acest ca-pitol, de departe, s-au impus cei din Alba, a căror flăcări de la focul de tabără păreau să atingă (în anumite momente) cerul.      

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Razvan_Cretu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro