Stire

?nt?rzieri la plata subvenţiilor

24.07.2008 ⋅ 0 comentarii

Aderarea la Uniunea Europeană din 2007 a început să-şi arate efectele. În domeniul agriculturii, anul acesta a fost primul în care fermierii români au beneficiat de subvenţii comunitare. Unii le-au privit ca pe un  ajutor social, în timp ce alţii, de regulă fermierii mai mari, ca pe un sprijin pentru mărirea producţiei.

Astfel, câţiva dintre fermierii care trebuiau să primească subvenţiile pe hectar până la finalul lunii trecute, nu au primit plata pe suprafaţă din cauza neregulior în cererile solicitanţilor. „În urma controalelor, au apărut anumite probleme în ceea ce priveşte cultura şi suprafaţa declarată de fermier. Funcţionarii Agenţei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au notificat aceşti fermieri, şi s-au deplasat în teritoriu pentru clarificarea acestor probleme. Aceste rapoarte au fost transmise firmei Gauss, care a câştigat licitaţia pentru teledetecţie, pentru interpretare şi începând de sâmbata trecută ni s-au transmis rezultatele. Fiind vorba de circa o mie de fermieri care încă nu şi-au primit banii, sperăm că în această săptămână să rezolvăm aceste dosare”, ne-a spus directorul APIA Arad, Cornel Sorhenţ.

Pentru anul 2007, din cei 26 de mii de fermieri care şi-au depus cererile pentru acordarea subvenţiilor, 95% au primit plata pe suprafaţă, respective 50,5 euro de la Comisia Europeană şi 47 de euro de la Bugetul de Stat, iar restul de 5% au căzut în urma teledetecţiei.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro