Stire

Pentru că medicii arădeni se feresc de ei, Bolnavii de la Bulci, ?n grija unui bucureştean

31.07.2008 ⋅ 0 comentarii

În satul Bulci, care aparţine de comuna Bata, încă mai funcţionează, de zeci de ani, un preventoriu TBC, care numără nici mai mult, nici mai puţin decât 40  de pacienţi. Dacă iniţial, clădirea secţiei era oarecum potrivită acestei destinaţii, cu trecerea anilor, condiţiile vitrege ale ruperii de civilizaţie a făcut ca acest loc să fie lăsat uitării.

Odată cu trecerea anilor, au fost necesare reparaţii capitale ale castelului în care funcţionează preventoriul, însă acest lucru a fost imposibil din cauza faptului că această clădire nu este proprietatea Spitalului Clinic Municipal (de care aparţine preventoriul din Bulci). Acest fapt a făcut ca bolnavii să fie evacuaţi dintr-o parte a clădirii, acolo unde acoperişul distrus lăsa ploaia să pătrundă. În prezent, mai sunt paturi doar pentru 40 de pacienţi, paturi care mereu sunt ocupate de cei veniţi la tratament.

Şef de secţie bucureştean

Dar ceea ce este mai ciudat este că medicii specialişti se feresc de această zonă, chiar dacă ar primi un spor de 100% la salariul iniţial. Motivul, este unul cât se poate de serios: „La Bulci avem 19 angajaţi, dintre care un medic, şase asistente, patru infirmiere, şi muncitori care pregătesc masa şi asigură curăţenia. Medicul specialist a venit din Bucureşti, datorită faptului că aici nu avem prea mulţi specialişti. Doamna doctor  şi-a cumpărat un apartament în Arad şi stă la secţia TBC în majoritatea timpului”, declară dr. Teodora Olariu, director medical al Spitalului Clinic Municipal.

Cu un medic specialist originar din Bucureşti, şi o secţie de spital care arată mai degrabă cu o ruină a unui fost castel decât ca spaţiu de tratament, bolnavii internaţi aici sunt supuşi unui alt risc, acela al evacuării. În anul 2006, când a fost dată Legea Retrocedărilor, singurul moştenitor de drept al castelului şi al terenurilor, în persoana lui Michael Eduard Stârcea de Mocioni a revendicat clădirea şi terenurile învecinate. Terenurile              i-au fost restituite de drept, însă castelul familiei sale nu i-a fost retrocedat. În prezent, baronul doreşte să primească imobilul cuvenit, şi a apelat la justiţie pentru aceasta.

Evacuarea - o posibilitate

În cazul în care i se va da câştig de cauză, baronul doreşte să pună clădirea în circuitul turistic, ne informează Ioan Micurescu, primar al Comunei Bata: „Baronul este legat emoţional de acest loc, de aceea doreşte ca acest castel să fie recondiţionat. Am încredere că oricine va intra în posesia acestuia, va şti să preţuiască acest monument istoric. Şi va trebui să li se găsească bolnavilor un nou spital, dar probabil că după construirea noului spital va fi loc şi pentru aceşti bolnavi.”

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Andreea_Dorotovics ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro