Stire

Străzi pentru pietoni şi trotuare pentru maşini

01.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Să nu te surprindă faptul că te vor claxona câteva maşini pe stradă. Să nu te surprindă nici faptul că o să te lovească cineva cu maşina. De ce? Pentru că în vremurile noastre, maşinile sunt cele care stau pe trotuar. Drept urmare, pietonii trebuie să meargă, neregulamentar, pe stradă. Şi oricât de pe margine ai merge, tot o să se găsească unu’ să te claxoneze şi să te înjure ca la uşa cortului pentru că îi stai în drum.

Unul din aceste exemple se poate găsi în zona UTA, unde, din lipsă de parcări, mulţi dintre locatarii blocurilor din zona cu pricina au ales să-şi parcheze maşinile pe trotuar, deşi strada respectivă este destul de îngustă. Dacă trotuarul a fost proiectat, încă de la începuturi, pentru a folosi deplasării oamenilor, iată că teritoriul pietonilor a fost invadat de „caii putere”, putem spune chiar cucerit de-a binelea.

Ieri, de exemplu, în jurul orei 11.00, mare zarvă mare. Puţinii pietoni care frecventau zona respectivă, în lipsa trotuarului şi nevoiţi să suporte claxoanele intermitente ale „tinichelelor”, mai trebuiau să facă faţă şi înjurăturilor acestora.

Luat la întrebări, unul dintre proprietarii maşinilor care ocupau abuziv trotuarul a răspuns că „din lipsa unor locuri de parcare, suntem nevoiţi să lăsăm maşinile pe unde apucăm”. În ceea ce constă părerile pietonilor, ele nu au fost întocmai satisfăcătoare: „România pentru mine este un „far west” estic, ţara în care salvarea vine după trei ore, ţara în care salvarea trece pe lângă o bătrânică leşinată, ţara în care din maşini luxoase răsună manele, ţara în care începem să ne dăm cu parfum de mii de euro peste mirosul de mlaştină, ţara în care pietonii sunt cei care feresc maşinile”, ne spune Lucian Gherban.

Se pare că omul a cedat şi de această dată dezvoltării şi civilizaţiei urbane, sau mai degrabă unui haos urbanistic pe care mulţi dintre noi sunt incapabili să-l descifreze.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro