Stire

?ncurajări pentru tinerii aflaţi la ?nceput de drum

01.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Opţiunea elevilor şi a studenţilor de a lucra pe perioada vacanţelor este corect remunerată şi vădit avantajoasă, dacă aceştia muncesc în condiţiile legii. Chiar dacă ofertele la negru par tentante pentru tinerii care mai au studii de finalizat, există soluţii legitime care îi avantajează atât pe ei cât şi pe angajatori să nu intre sub incidenţa legii, în ilegalitate.

Munca pe perioada vacanţei, opţiune avantajoasă pentru elevi şi studenţi

Unii tineri aleg să lucreze pe perioada vacanţei, fără a-şi face acte în acest sens. În multe dintre cazuri aceştia nu sunt remuneraţi pentru munca depusă şi lucrează în condiţii anormale şi ilegale, necunoscîndu-şi drepturile. Există tineri care lucrează noaptea, ilegal, ajungând la o înţelegere cu angajatorii, care profită de lipsa lor de informare şi îi expun multor pericole. Avantajele muncii legale chiar dacă se referă la o perioadă determinată redusă, sunt de necontestat, având în vedere că locurile de sezon oferite elevilor şi studenţilor sunt subvenţionate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă.

„Pentru elevi şi studenţi se subvenţionează 60 de zile lucrătoare dintr-un an, când este făcut contract de muncă pe perioadă determinată. În cazul acestora subvenţia este de 50% din salarul minim brut pe economie. Pentru aceste beneficii e nevoie ca elevii şi studenţii să nu fie în ani terminali deoarece vor intra într-un alt caz“, afirmă directorul executiv AJOFM Arad, Ştefan Pascu.

Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor de şomaj. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul furnizat se suportă de către angajator.

Actele necesare subvenţionării celor 60 de zile sunt: adeverinţă de la instituţia de învăţământ la care elevul sau studentul învaţă, în care să fie stipulată perioada vacanţei, copie după contract de muncă şi prezentarea programului de lucru, luând în considerare că legea permite program de lucru de şase ore pentru tinerii sub 18 ani.

Până acum, au optat să lucreze  pe perioada de vacanţă, în municipiu 74 de elevi şi 2 studenţi iar sursele din cadrul AJOFM Arad ne declară că numărul lor este în creştere.

Avantaje  pentru proaspeţii absolvenţi

De subvenţii beneficiază şi absolvenţii învăţământului preuniversitar şi universitar, încadrându-se în altă categorie decât cea a muncii de sezon. Ca să beneficieze de acestea, efectuarea contractului de muncă trebuie să se facă în maxim un an de la data absolvirii. O altă condiţie este ca absolventul să nu fi avut vreun loc de muncă la data absolvirii. În momentul faţă absolvenţii promoţiei 2007 nu mai pot beneficia de subvenţii.

„Un alt aspect motivant oferit tinerilor absolvenţi, în cazul în care beneficiază de subvenţii având primul loc de muncă, este că primesc o primă în valoare de 500 de lei. În acest caz, cei angajaţi trebuie să îşi desfăşoare activitatea într-o perioadă de minim un an. Dacă această perioadă nu este respectată de angajator, suma se recuperează de la acesta. Sunt multe avantaje pentru absolvenţi iar subvenţiile se acordă în funcţie de studii. Tinerii se confruntă cu problema lipsei de experienţă. Chiar dacă au studii în domeniul postului pentru care optează, angajatorii nu îi angajează, neavând încredere că sunt capabili să îşi desfăşoare activitatea pe un anumit post. Apelând la noi, nu vor fi obstrucţionaţi de către angajatori, pentru lipsă de experienţ.“ declară Mariana Chituc, şef birou relaţii cu angajatorii AJOFM.

Subvenţiile se acordă prin anumite convenţii cu angajatorii dar condiţia este ca aceştia să aibă un efectiv mai mare de angajaţi.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro