Stire

Ilegalităţi la APIA - Au fost deturnaţi banii comunităţii din Şicula

08.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Un scandal monstru a izbucnit între Primăria comunei Şicula şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură. Primarul Aurel Radiţa acuză APIA, de faptul că a deturnat subvenţia pe care primăria trebuia să o primească pentru cele 625,4 hectare de păşune din proprietate.

Pentru fiecare hectar din cele  625, APIA urma să plătească 50 de euro, lucru pe care – de altfel – l-a şi făcut, dar nu cui trebuie. În loc ca banii, aproximativ 30.000 de euro, să fie folosiţi de către administraţia locală în folosul comunităţii crescătorilor de animale, cei de la APIA au dat suma respectivă unei persoane fizice.

„Am sesizat neregula în momentul în care am aflat că alte primării din judeţ au primit subvenţiile. Pe mine, şeful APIA din Ineu – Daniel Fruja – m-a tot prostit de un an de zile. Mi-a spus că nu se poate obţine subvenţia, ca acum să aflu că a dat aceşti bani unei persoane private. Ca urmare am sesizat acest lucru la Bucureşti, pe linie de instituţie, şi la Prefectură pentru a putea începe cercetările”  - a spus Aurel Radiţa – primarul Şiculei. 

Ilegalitatea a fost instrumentată de către şeful de centru al APIA din Ineu – Daniel Fruja – responsabil de dosarul pe care Primăria Şicula l-a depus la agenţie pentru subvenţiile pe anul 2007. Persoana fizică ce a luat cei peste 30.000 de euro de la APIA – se numeşte Popa Cismaş Petru, iar legătura lui cu Daniel Fruja este una simplă.

Daniel Fruja a fost viceprimar al oraşului Ineu, din partea Partidului Naţional Liberal, iar Popa Cismaş Petru a fost candidat al aceluiaşi partid pentru Consiliul local Şicula la alegerile din acest an. Cei doi încearcă acum să „dreagă busuiocul” – tot pe linie politică, numai că buba a cam explodat şi nu mai e cale de întoarcere – ilegalitatea fiind dată în vileag. Contactat telefonic, cel ce a instrumentat dosarul, adică Daniel Fruja – a dat în bâlbâială – în momentul în care i-am descris situaţia şi i-am cerut poziţia. „E o lege anume  pentru acest lucru. De fapt, un ordin al ministrului... 700 şi ceva... nu am comis nicio ilegalitate. Aceasta e legea nu e furat nimic...” – a declarat acesta.

Cornel Şorhenţ, directorul APIA spune că nu ştie mare lucru despre acest caz. „Aştept să văd dosarul şi apoi vă pot da mai multe detalii. Nu pot verifica eu singur peste 26.000 de dosare depuse. De fapt domnul despre care spuneţi că a luat banii de la noi a dat o declaraţie pe proprie răspundere pentru acea suprafaţă, iar noi în această bază dăm subvenţiile. Nu ştiu dacă APIA a plătit această sumă de bani persoanei respective” – a declarat, la cald, Cornel Şorhenţ.

De fapt, directorul Şorhenţ minte cu bună ştiinţă. Spune că nu ştie prea multe despre acest caz şi mai mult, că nu are habar dacă banii au fost viraţi persoanei respective. Adevărul este cu totul altul. Cornel Şorhenţ ştia de acest caz de ceva vreme, datorită sesizărilor făcute de către primarul Aurel Radiţa la Prefectură şi la APIA Bucureşti. Ştia, de asemenea, şi de faptul că Popa Cismaş Petru a intrat în posesia celor 30.000 de euro, pentru că altfel nu se declanşa întreg scandalul.

Fără doar şi poate avem de-a face cu o cauză penală, iar cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere de organele abilitate. În ceea ce-l priveşte pe şeful APIA de la Ineu – Daniel Fruja – acesta ar trebui să-şi prezinte demisia, sau să fie dat afară înainte de demararea anchetei poliţiei.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Razvan_Cretu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro