Stire

Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală - Motorina subvenţionată devenită mărul discordiei

08.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Producătorii agricoli arădeni sunt nemulţumiţi că măsura de sprijin promisă în actuala campanie agricolă, cea de înfiinţare a culturilor de toamnă, nu a putut satisface toate cererile pentru subvenţionarea motorinei.

Astfel că mulţi dintre cei care     s-au prezentat în ultimele două zile la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad au rămas cu „buza umflată”, pentru că din cele 86 de mii de hectare pentru care judeţul Arad ar fi trebuit să primească motorină subvenţionată, au fost eliberate adeverinţe pentru doar 38 de mii de hectare. „Doresc să informez producătorii agricoli şi nu numai, cu privire la eliberarea adeverinţelor, pentru că acţiunea în sine s-a desfăşurat normal, având în vedere condiţiile create prin nealocarea unui plafon valoric suficient pentru acoperirea tuturor cererilor. Procedura de distribuire a adeverinţelor pentru suprafeţele pentru care a mai rămas de distribuit, s-a încheiat miercuri. Din acel moment, restul producătorilor a căror cereri nu au mai putut fi soluţionate, şi-au manifestat nemulţumirea absolut întemeiată”, a declarat Avram Fluieraş, director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad.

Plafonul maxim care a fost aprobat pentru sectorul agricol pe 2008 este de 109 milioane lei, pentru înfiinţarea culturilor de primăvară folosindu-se 60 de milioane, astfel încât diferenţa de 50 de milioane de lei fiind insuficientă pentru suprafaţa care va fi cultivată în toamnă.

Cuponiada încotro?

Pentru situaţia creată, situaţie în care sute de agricultori arădeni vor fi nevoiţi la însămânţările din toamnă să scoată din buzunarul propriu bani pentru motorina folosită, directorul DADR Arad vine în ajutorul lor printr-o scrisoare trimisă ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş.

„Miercuri a plecat prin fax scrisoarea mea către ministrul Dacian Cioloş, în care l-am rugat să intervină energic pe lângă Comisia Europeană şi pe lângă Guvernul României în vederea asigurării fondurilor necesare alocării acestei forme de sprijin. Normal ar fi fost să se găsească soluţia de a se continua cu subvenţia de un leu pe litru, ca mai apoi să se vină şi cu alte programe, deoarece, creându-se astfel de situaţii în care producătorii agricoli nu pot beneficia cu toţii de acest sprijin financiar, trebuie luate urgent măsuri”, a mai adăugat directorul DADR Arad.

De menţionat că din cauza subvenţiilor mici, fermierii nu pot face faţă scumpirilor din agricultură, respectiv a motorinei, utilajelo, pesticidelor şi a seminţelor. 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro