Stire

?n 2009 preţul apartamentelor premium din Arad va creşte cu cca. 20%

08.08.2008 ⋅ 0 comentarii

l DUBLAREA PREŢULUI LA FIER BETON, SCUMPIREA MANOPEREI ŞI CREŞTEREA COSTURILOR DE FINANŢARE VOR DUCE LA O CREŞTERE A COSTURILOR PENTRU DEZVOLTATORI CU CCA. 20-22% PE AN.

l 2008 ESTE ULTIMUL AN ÎN CARE DIFERENŢA DE PREŢ DINTRE SEGMENTUL PREMIUM ŞI CEL LOW-COST VA RĂMÂNE NENATURAL DE MICĂ!

l ÎN 3-4 ANI, PREŢUL APARTAMENTELOR PREMIUM VA FI MAI MARE CU CCA. 70-80% FAŢĂ DE ACEASTĂ PERIOADĂ.

Conform ultimelor semnale venite dinspre instituţiile care reglementează situaţia de pe piaţa imobiliară, perioada care urmează va fi una de aşezare, în sensul reglării raportului preţ/calitate, dacă e să vorbim în termeni economici de specialitate. Sau, mai popular spus, în sensul separării bobului de neghină. Astfel, cea mai nesănătoasă evoluţie a pieţei imobiliare din actuala etapă a tranziţiei româneşti către o economie de piaţă este pe cale de a fi depăşită, în primul rând prin scăderea preţurilor la locuinţele vechi şi, în al doilea rând, printr-o corectă segmentare a pieţei imobiliare. Dacă până astăzi preţurile locuinţelor vechi şi cele ale apartamentelor economice evoluau cot la cot cu preţurile apartamentelor premium sau chiar cu cele ale vilelor şi ale locuinţelor de lux, cele mai proaspete semnale venite dinspre instituţiile care concentrează date statistice referitoare la evoluţia pieţei imobiliare, de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici la Institutul Naţional de Consultanţă Imobiliară, indică o tendinţă evidentă de însănătoşire. Apar din ce în ce mai multe voci autorizate, chiar şi la nivelul unor instituţii multinaţionale, care asigură că în viitorul apropiat, cel puţin până prin 2013, o piaţă imobiliară emergentă, ca cea din România, nu va suferi nicio criză, întrucât      cererea este mult prea mare în contextul unei dezvoltări rezidenţiale mult rămase în urmă. Mai mult, unii jucători globali întrevăd chiar şi o fereastră de oportunitate excepţională prin faptul că o parte din banii destinaţi investiţiilor pe pieţele dezvoltate afectate de crizele finaciar-bancare şi imobiliare ar putea să se îndrepte spre ţări ca România!

Deja şi specialiştii români afirmă cu ceva mai multă relaxare că efectele crizei internaţionale, dar şi introducerea noilor reglementări ale BNR, vor evita reculul pe piaţa autohtonă şi vor aşeza raportul preţ/calitate în domeniul firescului. Mai în glumă, mai în serios, dacă ar fi să judecăm din perspectiva unui cumpărător-investitor, până la definitivarea actualei aşezări a pieţei, această perioada oferă ultima oportunitate de a achiziţiona apartamente premium la preţuri apropiate de cele ale apartamentelor economice!

Valentin Morar este unul dintre specialiştii care au încredere în dezvoltarea pieţei imobiliare româneşti, mai ales în ceea ce priveşte sectorul rezidenţial:

„Adevărata criză de pe piaţa noastră imobiliară constă în faptul că în România suntem mult rămaşi în urmă cu dezvoltarea imobiliară rezidenţială, în ciuda faptului că sunt din ce în ce mai mulţi bani pe piaţă şi că trendul salariilor sau al nivelului de trai este unul ascendent. În primii 15-18 ani de după sistemul ceauşist nu s-au prea dezvoltat proiecte imobiliare, iar în ultima perioadă, pe o piaţă emergentă, au apărut foarte mulţi amatori şi speculanţi care încearcă să tragă spuza pe turta lor, inclusiv prin anunţarea şi prin întreţinerea mediatică a unei false crize. Paradoxal, însă, veţi vedea că situaţia de astăzi va conduce la o selecţie pozitivă pe piaţă, creşterea costurilor de construcţie şi o tot mai mare dificultate în obţinerea finanţărilor având ca rezultat menţinerea doar a dezvoltatorilor serioşi şi cu experienţă.”

În concluzie, opinia specialiştilor este că acest moment este poate cel mai favorabil pentru achiziţionarea unui apartament premium nou, deoarece diferenţa de preţ faţă de apartamentele economice şi faţă de cele vechi va creşte mult în perioada următoare, aşezându-se la o distanţă semnificativă, dar reală, faţă de celelalte categorii. O marketare corectă a produselor şi ofertelor imobiliare va duce şi la o mai bună adecvare a pieţei imobiliare cu piaţa muncii, mai ales în această perioadă de integrare europeană în care tendinţa principală la nivelul clienţilor este aceea de îmbunătăţire a condiţiilor locative prin raportare firească la îmbunătăţirea nivelului de venituri.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: D. T. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro