Stire

Pachetele de ţigări, Pozele ?horror? sau abţibilde de colecţionat

11.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Cu toate că a trecut o lună de când pachetele de ţigări au fost „înfrumuseţate” cu noile     pictograme, acest lucru nu pare să afecteze în mare măsură fumătorii. Ba dimpotrivă, unii le  găsesc chiar amuzante.

Apărute cu o oarecare întârziere din cauza stocurilor mari  de ţigări fără noile pictograme, oamenii obişnuiţi contrazic însă aşteptările specialiştilor. În func- ţie de noroc, fumătorul poate să îşi ia un pachet cu poze despre cancer, impotenţă sau ten îmbătrânit. Bărbaţii fac deja bancuri în legătură cu pierderea bărbăţiei, iar femeile încearcă să aleagă imaginile mai puţin dure. Mai mult de atât, se pare că pachetele „sperietoare” bagă spaima doar în vânzătoarele mai slabe de înger. „Fiul meu fumează şi sunt necăjită pe treaba asta.  Mi se par îngrozitoare, mai ales cu tumoarea şi dantura care mă iau cu friguri când le văd. Clienţii sunt nepăsători, dar mie mi-e oarecum frică de ele”, ne spune Maria Dobre, o vânzătoare.

„Când au apărut, mulţi au râs de ele, dar să îi văd eu când or  să aibă probleme din cauza ţigărilor dacă or să mai aibă poftă de râs. Nu ştiu dacă asta a fost cea mai bună soluţie, dar ştiu că dacă până acum nu m-am apucat de fumat, de acum încolo nici atât”,  a mai adăugat M.D.

Cu tumoarea pe pachetul de ţigări

Reacţia fumătorilor la cumpărarea ţigaretelor inscripţionate cu imagini şocante este diferită. Vânzătorii spun că nimeni nu-şi doreşte ţigări cu pictograme. Dacă bărbaţii au o atitudine mai mult impasibilă la vederea pachetelor „horror”, femeile au început să le ceară comercianţilor pachetele de ţigări fără poze, care mai pot fi vândute până la lichidarea stocurilor. „Femeile cer ţigări fără poze. Dacă nu mai avem în stoc, atunci ele cumpără ţigări cu imagini mai puţin terifiante în locul celor care prezintă plămâni bolnavi sau cadavre. Bărbaţii sunt mai puţin interesaţi de imaginea postată pe pachet. Pur şi simplu,   îl cumpără, câteodată, fără să      se uite peste acesta”, spune vânzătoarea unui chioşc. Fumătorii înrăiţi consideră că această decizie de a posta pictograme pe pachete de ţigări nu au cum să le influenţeze în nici un fel comportamentul. „Două, trei imagini sunt mai ieşite din comun. Şi, hai să  fim serioşi, poate sperie un nefumător, dar nu un fumător înrăit  ca mine. Nu rezist fără ţigări, crimă dacă fac şi tot bag ţigara  în gură! E ca şi cum ai speria un lup cu pielea de oaie”, ne spune un fumător. Tutunul străin, cu poze, ori fără, le pare altora mai puţin nociv decît cel autohton savurat  în tinereţe. Şi dacă nici acela nu i-a omorît... „poate să fie şi moartea nud pe pachete, tot nu mă  las de ţigări. Am fumat şi „Moartea pe schiuri”, cum le spunea, în urmă cu ani buni, ţigărilor Bucegi, şi acum, cînd am scăpat să mă las?”, ne-a spus arădeanul Petru Constantinescu.

În concluzie, dacă e să ne luăm după reacţiile arădenilor, semne proaste vara are pentru iniţiativa ministerială. Poate lucrurile se vor schimba atunci când, pe piaţa românească, izvorul pachetelor de ţigări „horror” se va transforma într-un adevărat torent. Sau cînd acestea vor costa 10 lei pachetul...

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro